Slušaj vest


Sa tržišta Poljske povučen je keks proizveden u Srbiji jer ima četiri puta više emulgatora E-220 od dozvoljenog nivoa, objavio je RASFF (Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za trgovinu hranom).

Nije navedeno koji je tačno keks u pitanju.

Prehrambeni aditiv E-220 se koristi kao konzervans.

Kako se navodi, keks je povučen sa tržišta, a obaveštene su i nadležne službe.

Kako se navodi na sajtu, uzorak je uzet 23. septembra 2024. i u njemu je otkriven visok sadržaj E 220 sumpor dioksida u količini od 199±28 miligrama po kilogramu, a maksimalna dozvoljena količina je 50 miligrama po kilogramu.

Emulgator E220 je sumpor-dioksid, odnosno bezbojni gas koji se koristi kao konzervans. Njegova uloga je da spreči bakterijsko i enzimsko kvarenje proizvoda, piše "Food info". Rastvara se u vodenoj bazi, a kiselina koja nastaje ovom reakcijom je aktivno sredstvo.

Osim toga, deluje i kao oksidaciono sredstvo sa efektom izbeljivanja, stabilizuje vitamin C i sprečava promenu boje belog vina. Prihvatljiv dnevni unos je 0,7 miligrama po kilogramu težine.

Posledice korišćenja E220

Zbog oksidacionog dejstva može smanjiti sadržaj vitamina u proizvodima, dok se u jetri redukuje do bezopasnog sulfata i izlučuje se preko mokraće. Takođe, može izazvati i probleme sa disanjem kod asmatičara, dok u visokim koncentracijama može izazvati gastrointestinalne smetnje.

U kojoj hrani se može naći?

Ponekad se sumpor-dioksid koristi kao konzervans za suve kajsije, suve smokve i drugo suvo voće koje zbog svojih antimikrobnih svojstava i sposobnosti sprečava oksidaciju.

Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima, E220 sumpor-dioksid se nalazi na listi odobrenih aditiva.

Kurir.rs/Dnevnik.rs/Prenela S. Č.