KO JE ZATAJIO, OTKUD TOLIKO OPASNE ROBE NA TRŽIŠTU? Od početka godine samo iz Pepka povučeno čak 11 proizvoda - DECA NAJUGROŽENIJA
Foto: Shutterstock

propust

KO JE ZATAJIO, OTKUD TOLIKO OPASNE ROBE NA TRŽIŠTU? Od početka godine samo iz Pepka povučeno čak 11 proizvoda - DECA NAJUGROŽENIJA

InfoBiz -

Poslednjih dana i nedelja iz prodaje sa tržišta Srbije povučeno je više proizvoda zbog različitih rizika po zdravlje, a naročito zabrinjava činjenica što je među tim proizvodima dosta onih koji su opasni po zdravlje dece. Poslednji u nizu je prenosni punjač iz Ikea trgovine, a koji mogu izazvati rizik od požara usled greške u proizvodnji.

Dok se sa tržišta često povlače automobili i motori radi otklanjanja različitih rizika od povreda, poslednjih nedelja sve učestalije je povlačenje različitih proizvoda iz trgovinskog lanca Pepko, a poslednji u nizu su baloni koji svetle u mraku 12 Helloween, poreklom iz Kine, a od kojih postoji hemijski rizik po decu.

Samo dan ranije, 15. jula iz Pepka je povučen set kineskih olovaka upakovanih u plastičnu cev, zbog prekomerne količine bis (2-etiheksil) ftalata (DEHP) (izmerena vrednost do 2,9% mase), što može da šteti zdravlju dece i izazove oštećenje reproduktivnog sistema.

Pored ova dva proizvoda od početka 2024. godine ovaj trgovinski lanac morao je sa rafova da skloni još devet proizvoda od kojih je većina namenjena deci.

Preentscreen
foto: Preentscreen

Da li je zatajio sistem kontrole u proizvodnji ili prilikom uvoza, pa se sve češće na tržištu susrećemo sa opasnim proizvodima pitanje je koje je smo uputili Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, ali je ostalo bez odgovora.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača pita se kako je uopšte došlo do toga da se nebezbedni proizvodi nađu na tržištu.

Zoran Nikolić
foto: Kurir TV

- Propisi su preuzeti iz zemalja članica Evropske unije i postoje mere, takozvani opoziv proizvoda od strane proizvođača i te informacije objavljuje portal NEPRO koji informiše potrošače da vrate taj proizvod. Takav proizvod bi morao da se skloni i unušti i ne bi smeo ponovo da se nađe u prodaji. Osim opoziva već isporučene robe od strane proizvođača, postoji i povlačenje proizvoda pre nego se oni nađu na tržištu. Ako sa proizvoda može da se otkloni uzrok opasnosti on se posle korigovanja greške vraća na tržište. U određenim slučajevima gde je otklanjanje greške nemoguće ti proizvodi se uništavaju - objašnjava Nikolić za Kurir.

On dodaje da to što se opasni proizvodi nađu u prodaji govori da je neki sistem kontrole zakazao.

- Svi očekujemo da sve bude bezbedno na tržištu. Ajde da malo pojačamo kontrolu u procesu proizvodnje da se takav proizvod uopšte ne izađe sa tržištu. Proizvođač je odgovoran za to što stavi na tržište. Postoje testovi po međunarodnim standardima i to bi moralo da se poštuje - naglašava Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track