Praznični vikendi predstavljaju savršenu priliku za opuštanje i istraživanje novih destinacija. Bilo da planirate putovanje u Srbiji ili inostranstvu, ove destinacije će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

U nastavku vam predstavljamo pet najboljih mesta za vaš praznični vikend.

Beograd - Grad za sve proslave

Ako želite da proslavite u Srbiji, Beograd je savršena destinacija. Grad je poznat po dinamičnom noćnom životu i kulturnim događajima, a tokom praznika postaje prava praznična bajka. Kada je u pitanju Nova godina, Beograd je posebno atraktivna destinacija, sa organizovanim koncertima na otvorenom, vatrometima i prelepim prazničnim ukrasima u centru grada. Glavne gradske ulice, poput Knez Mihailove, svetlucaju u prazničnim dekoracijama, dok su kulturne institucije, poput Narodnog pozorišta i Beogradske filharmonije, domaćini specijalnih programa.

Tokom prazničnog vikenda, možete uživati u šetnjama Kalemegdanom, istraživati boemsku Skadarliju ili se opustiti uz krstarenje po reci Savi. Bilo da želite provesti romantični vikend, uživati u kulturnim dešavanjima ili iskusiti pulsirajuću energiju noćnog života, Beograd nudi za svakoga ponešto.

beograd-2.jpg
Beograd.rs 

Budimpešta - Romantika i termalne banje

Budimpešta je jedna od najlepših evropskih prestonica i savršena destinacija za romantičan praznični vikend. Tokom decembra, grad je obasjan svetlima i ukrašen božićnim pijacama koje mame svojim specijalitetima i ručnim radovima. Praznična atmosfera je najviše izražena na Trgu Vorosmarty, gde možete uživati u toplom kuvanom vinu i mađarskim specijalitetima poput langoša.

Jedna od posebnosti Budimpešte su njene termalne banje. Poseta banjama poput Széchenyi ili Gellért može biti pravo opuštanje nakon dugog dana istraživanja grada. Provedite vreme uživajući u toplim bazenima dok se hladan zimski vazduh nadvija iznad vas.

Takođe, preporučujemo da obiđete veličanstveni Budimski dvorac i Parlament, koji su posebno osvetljeni tokom praznika. Budimpešta kombinuje bogatu istoriju, prelepe pejzaže i savršenu prazničnu atmosferu, pružajući vam idealan vikend za opuštanje i istraživanje.

profimedia0169984642-budimpesta.jpg
Profimedia 

Ljubljana - Šarm malog grada

Ako volite male i šarmantne evropske gradove, Ljubljana je prava destinacija za vas. Glavni grad Slovenije poznat je po svojoj predivnoj arhitekturi, prelepim mostovima i opuštenoj atmosferi, koja postaje još magičnija tokom prazničnog perioda. Grad se u decembru pretvara u bajkovito mesto sa božićnim svetlima, ukrašenim trgovima i klizalištima na otvorenom.

Centralni događaj je tradicionalni božićni sajam na Prešernovom trgu, gde možete uživati u lokalnim delikatesima, rukotvorinama i muzici uživo. Ako volite umetnost i istoriju, ne propustite da obiđete Ljubljanski grad, koji pruža fantastičan pogled na grad prekriven prazničnim svetlima. Ljubljana je takođe poznata po svojoj gastronomskoj sceni, pa iskoristite priliku da uživate u specijalitetima kao što su kranjska kobasica i domaći kolači. Za one koji traže miran i opuštajući praznični vikend, Ljubljana je savršeno mesto.

Osim kulturnih i istorijskih znamenitosti, Ljubljana nudi i predivne prirodne pejzaže. Samo nekoliko minuta vožnje od centra grada nalazi se Park Tivoli, najveći zeleni prostor u Ljubljani, savršen za šetnje u prirodi i uživanje u zimskim prizorima. Za one koji vole aktivan odmor, tu su biciklističke i pešačke staze koje okružuju grad, a zimi se organizuju ture po obližnjim planinama. Ovaj spoj urbanog šarma i prirodne lepote čini Ljubljanu idealnim izborom za sve koji traže opuštajući i raznolik praznični vikend.

Sarajevo - Istorija i praznična čarolija

Sarajevo je grad koji odiše istorijom i šarmom, a tokom praznika postaje prava zimska bajka. Grad je poznat po svojoj multikulturalnosti, koja je izražena u arhitekturi, gastronomiji i svakodnevnom životu. Tokom praznika, Sarajevo organizuje mnogobrojne manifestacije, uključujući božićne sajmove, koncerte i predstave na otvorenom.

Šetnja Baščaršijom, starim delom grada, pravo je praznično iskustvo. Miris tradicionalnih specijaliteta, kao što su baklave, širi se ulicama, dok zimski pejzaž obavija grad. Ako ste ljubitelj skijanja, planina Jahorina se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva i pruža odlične uslove za zimske sportove. Sarajevo je savršena destinacija za one koji žele da spoje praznični duh sa bogatom kulturom i istorijom.

Dubrovnik - More i praznična atmosfera

Iako je Dubrovnik pretežno letnja destinacija, ovaj grad je izuzetno lep i tokom zimskih meseci. Stari grad Dubrovnika, sa svojim kamenim ulicama i srednjovekovnim zidinama, obasjan je prazničnim svetlima, a zimsko more i tihi talasi stvaraju poseban osećaj mira i opuštanja.

Tokom praznika, Dubrovnik nudi razne manifestacije, uključujući tradicionalne božićne sajmove i praznične koncerte na otvorenom. Proslava Nove godine u Dubrovniku je takođe vrlo popularna, a trgovi i ulice grada preplavljeni su turistima i lokalnim stanovništvom koji uživaju u koncertima i spektakularnom vatrometu. Šetnja Stradunom, glavnom ulicom Dubrovnika, postaje još lepša tokom praznika, dok more i zimski vazduh stvaraju savršenu atmosferu za opuštanje i uživanje.

Praznični vikendi su savršena prilika da se odmorite i istražite nove destinacije, bilo u Srbiji ili u njenom okruženju. Bilo da birate dinamični Beograd, romantičnu Budimpeštu, šarmantnu Ljubljanu, istorijsko Sarajevo ili zimski Dubrovnik, svaki od ovih gradova nudi jedinstveno iskustvo tokom prazničnog perioda. Planirajte svoj odmor na vreme i uživajte u nezaboravnom vikendu prepunom prazničnih čarolija.

BiznisKurir/OzonPress