Kineska vlada uvela je privremene carine od 30,6 do 39% na žestoka alkoholna pića iz Evrope, kao odgovor na evropske carine za kineska električna vozila.

To bi, ocenjuje se, moglo da Kini omogući bolju poziciju za pregovaranje radi smanjenja ili ukidanja carina od 35,3% na električna vozila, koje ovog meseca stupaju na snagu.

Carine na evropske rakije stupaju na snagu od petka i privremene su, te se od uvoznika zahteva da polože depozit kod kineske carinske agencije u iznosu carine. Kinesko ministarstvo trgovine krajem avgusta iznelo je nalaze da evropske rakije prete da nanesu "znatnu štetu" domaćim proizvođačima.

Kina je takođe pokrenula istrage o uvozu svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz EU.

eu.jpg
Shutterstock 

Istraga je uglavnom usmerena na francuske proizvođače konjaka i sličnih žestokih pića kao što je armanjak. Francuska je podržala istragu o električnim vozilima kineske proizvodnje, dok se Nemačka, čiji se proizvođači automobila plaše odmazde na kineskom tržištu, tome protivila.

Privremene tarife variraju u zavisnosti od brenda, slično carinama EU na električne automobile proizvedene u Kini.

Na primer, carina za konjake Martel je 30,6%, za Remi Martin 38,1%, a za Henesi 39%. Tarife se nameću desetinama kompanija, uključujući i neke španske proizvođače.

Francuski predsednik Emanuel Makron poklonio je kineskom kolegi Si Đinpingu dve boce konjaka kada su razmenili poklone tokom Sijeve posete Francuskoj u maju.

biznis.kurir.rs/Beta