Još jedan neverovatan slučaj prevare potrošača, vlasnik domaće farme koka nosilja uvozio jaja iz Nemačke te ih prodavao kao domaća u Hrvatskoj.

Otkrila je to potrošačka zadruga "Halo, inspektore" koja navodi kako su se u Zadarskoj županiji ovih dana pojavila jaja čudnih oznaka. Na pakovanju od 10 svežih jaja, s fotografijom Paga iz vazduha, pisalo je da ih proizvodi Farma nosilja iz Paga.

Na kutiji je pisalo kako su to „jaja proizvedena u hrvatskoj farmi gde je upravljanje sastavom u skladu s HACCP-om“, a kao zemlja porekla navedena je Hrvatska. Međutim, neki su kupci na jajima prepoznali deo oznake sa slovima DE koja se odnosi na jaja iz Nemačke. I to u kaveznom (baterijskom) uzgoju.

“Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je povodom prijave u kojoj se ukazuje na nepravilno označavanje jaja, obavila inspekcijski nadzor propisanih tržišnih standarda za jaja na farmi. Utvrđeno je da ista farma obavlja prepakovanje uvoznih jaja i stavlja ih na tržište kao jaja iz vlastite proizvodnje. Zbog utvrđene nepravilnosti odmah je zabranjeno stavljanja na tržište zatečenih jaja iz uvoza kao jaja iz vlastite proizvodnje. Zbog utvrđene nepravilnosti vlasniku proizvodno trgovačke firme izdat je prekršajni nalog“, izvestili su iz Državnog inspektorata.

Kurir.rs/Danica