Kada sednete da ručate u velikom broju restorana cene su takve da vam skoro presedne ono što ste pojeli i popili, ali isti ti ugostitelji koji su i te kako znali da nabudže cene u svojim jelovnicima i kartama pića, prave se nevešti kad treba da vam izdaju fiskalni račun.

Naime, kako Kurir saznaje u Poreskoj upravi Srbije više od dve trećine ugostitelja, odnsono 61,34 odsto, od početka godine nije izdavalo fiskalne račune mušterijama i evidentiralo promet preko fiskalne kase.

Ipak i od njih ima gorih, a to su trgovci od kojih čak 63,46 procenata ne beleži promet preko fiskalnih kasa i izbegava da izdaje fiskalne račune kupcima.

- Od početka ove godine, najčešće nepravilnosti koje su inspektori Poreske uprave utvrdili prilikom kontrola poslovanja privrednih subjekata, odnose se na neevidentiranje prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja. Utvrđene nepravilnosti najzastupljenije su kod poreskih obveznika koji obavljaju trgovinsku (63,46%) i ugostiteljsku delatnost (61,34%) - kažu u PU.

CVETA RAD NA CRNO

Kako tvrde u PUS trgovina i ugostiteljstvo su dve delatnosti sa najviše rada na crno.


- Poreski inspektori utvrdili su i obavljanje neregistrovane delatnosti od strane fizičkih lica, od kojih su najzastupljenije ugostiteljska (36,36%) i trgovinska delatnost (25,45%) - ističu u PU.

Načini na koje se sve trgovci vade kako bi izbegli izdavanje fiskalnih računa dovedeni su do savršenstva, pa gotovo da nema kupca kome se nije desilo u nekoj trgovini da mu kažu da mu ne mogu izdati fiskalni račun jer im ne radi internet, te da im ne radi fiskalna kasa. Toliko su uporni da im nije ispod časti da kažu da im je nestalo papirne trake u kas, pa da morate da čekate da je zamene ako hožete da dobijete račun.

20231204-122649.jpg
Kurir 

 - Prekid internet veze ne sprečava obveznika fiskalizacije da kupcima izda fiskalni račun, što je u zakonskoj obavezi da učini. Što se tiče dostavljanja fiskalnih računa Poreskoj upravi, u slučaju prekida internet veze ili ukoliko ona nije dostupna na mestu prometa, Zakonom o fiskalizaciji propisana je obaveza obveznika fiskalizacije da podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi dostavi periodično, odmah po uspostavljanju internet veze, a najkasnije u roku od pet dana od dana izdavanja pojedinačnog fiskalnog računa - napominju u PU.

U Centra potrošača Srbije ističu da bi trabalo da potrošači uvek traže fiskalni račun jer putem tog računa ostvaruju prava na reklamaciju.

- Fiskalni račun je dokaz da ste kupili nešto u toj prodavnici. Bez tog računa većina trgovaca ne želi da prihvati reklamaciju iako oni svi imaju kamere i mogli bi da vide da je taj kupac bio kod njih. Bez obzira da li je neko kupio tehniku ili hranu fiskalni račun je uslov za reklamaciju i povraćaj novca ako je ona opravdana - kažu u tom udruženju potrošača.