SMANJENE NAKNADE UGOSTITELJIMA USRED SEZONE: Prate li i oni ovaj 'trend' - Jesi li spustili cene?
Foto: Profimedia

SMANJENE NAKNADE UGOSTITELJIMA USRED SEZONE: Prate li i oni ovaj 'trend' - Jesi li spustili cene?

Novčanik -

Odluke o smanjenju cene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice ugostiteljima za 50 posto od 1. jula te proširenje dozvoljenog minusa došle su u pravi čas te će usred turističke sezone olakšati poslovanje privrednika u ugostiteljstvu, poručili su u utorak iz hrvatskog Ceha ugostitelja i turističkih radnika HOK-a.

Reč je o odlukama Skupštine HOK-a (Hrvatske obrtničke komore) prema kojima je 1. jula na snagu stupila odluka kojom se obaveze ugostitelja tj. iznosi za higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjuju za 50 posto, a od marta im je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao postotak po bruto/kilogramu).

Ne navodeći koliko sada iznose te cene niti nova visina manjka, iz Ceha ugostitelja HOK-a dodaju da su time revidirani i maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice. Pritom najvažnijom promenom označavaju što su odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

restoran, konobar
foto: Shutterstock

- Tom se odlukom, a na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku delatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku delatnost, utvrđuje najviša dopuštena visina manjka nastalog po ovoj osnovi koji ne podležu oporezivanju skladno propisima o porezu na dodatnu vrednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka za namirnice koje nisu navedene u ovoj odluci takođe može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg privrednik dostavlja HOK-u, ali do visine koja je na razumnoj osnovi uporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj ili drugim odlukama - objašnjavaju iz tog HOK-ovog Ceha.

Podsećaju i da je Ministarstvo finansija već od 1. januara 2024. na predlog HOK-a ugostiteljima i drugim privrednicima olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

Sve te promene predsednik Ceha ugostitelja i turističkih radnika HOK-a Hrvoje Margan smatra važnim za olakšavanje poslovanja, napominjući da je njihov zadatak detektovati probleme na svim nivoima i moguća rešenja za unapređenje poslovanja radnika ugostitelja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim telima.

biznis.kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track