Mihajlovićeva: Nove jame u rudnicima biće isplativije
Foto: Tanjug

Puštena u rad metanometrijska stanica

Mihajlovićeva: Nove jame u rudnicima biće isplativije

InfoBiz -
Jeste bilo teško, ali godinu dana radimo na tome da se Resavica izvuče iz problema, završi sa dugovima, skine sa subvencija i da se otvore nove jame i krene u proizvodnju, navela je ministarka
1 / 4 Foto: Tanjug

SENJSKI RUDNIK - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će svaka novootvorena jama za podzemnu eksploataciju uglja davati od dva do četiri puta veću proizvodnju od one koja se trenutno ostvaruje u svih devet jama u Srbiji.

"To je potencijal koji ćemo iskoristiti", kazala je Mihajlovićeva u Senjskom rudniku na proslavi 160 godina od početka modernog rudarstva u Srbiji i Dana rudara, 6. avgusta.

Mihajlovićeva je kazala da rudnici sa podzemnom eksploatacijom imaju budućnost i da Javno preduzeće Resavica, u okviru koga posluje devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja, može da radi i doprinosi ne samo državi, već celom društvu i privredi Srbije.

Ona je istakla da zna da rudari u Resavici rade sa opremom koja odavno istekao vek trajanja, kao da je 1950, a ne 2013. godina i da imaju nekoliko puta niže plate nego rudari u površinskoj eksploataciji.

"Jeste bilo teško, ali godinu dana radimo na tome da se Resavica izvuče iz problema, završi sa dugovima, skine sa subvencija i da se otvore nove jame i krene u proizvodnju", kazala je ona.

Mihalovićeva se zahvalila rudarima u Resavici i zato što su pokazali veći stepen svesti i odgvornosti od većine političara i direktora koji su poslednjih 10 godina upravljali energetikom i rudarstvom i što nisu dozvolili da se riudnici Resavica ugase, rasparčaju i zatvore.

Vršilac dužnosti generalnog direktora javnog preuzeća Resavica Vladan Milošević kazao je da je plan da se krene u osavremenjavanje i mehanizaciju rudnika u tom preduzeću i u otvaranje novih rudnih jama. Milošević je istakao da bi to trebalo da omogući plan konsolidacije koji su zajedno napravili Ministarstvo energetike, poslovodstvo i sindikati.

Predstavnici sindikata su rekli da se radi u teškim uslovima, sa starom opremom i da su plate male. Senjski rudnik je najstariji rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbij. Dan rudara se obeležava kao uspomenma na prvi štrajk rudara u Srbiji koji je 1903. počeo u Senjskom rudniku.U Resavici od danas rudari bezbednijiMinistarka je danas pustila u rad metanometrijsku stanicu u direkciji Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) Resavica.Ova stanica omogućava automatsku daljinsku kontorlu parametara jamskog vazduha, kao i praćenje drugih tehnoloških parametara značajnih za rad rudnika."Na današnji dan, Dan rudara, ne možemo da se ne setimo onih koji su izgubili živote u rudniku - od 1965.godine 450 rudara izgubilo je život, odnosno ugradilo svoj život u industrijalizaciju i rudarstvo Srbije", rekla je Mihajlović, naglašavajući koliko značaj upravo pušten sistem ima za bezbednost rudara.Ministarka je dodala da je njoj, kao ministru energetike, drago da se danas govori o povećanoj bezbednosti rudara i dodala da je danas puštena u rad prva faza "sjajnog sistema", i da se uskoro nada i drugoj fazi, kojom bi se merila količina uglja i troškova."To samo može da poboljša efikasnost rada rudnika. Cilj je da rudnici imaju savremenu opremu, da se otvaraju nove jame - za šta postoje planovi, i da se mehanizuje otkopavanje", pojasnila je Mihajlović.Uz poruku da je plan konsolidacije Resavice pripremljen zajedno sa sindikatima, poslovodstvom i ministarstvom, ministarka je pojasnila:"Mi ćemo svakako razgovarati, i razgovaramo sa strateškim partnerima. To ne predstavlja privatizaciju, to je mogućnost da imamo dovoljno investitora i investicija, da imamo ovu opremu, novu termoelektranu, i da možemo da otkopavamo nove jame".Neophodnost strateškog partnera, Mihajlović je ilustrovala podatkom da je stepen realizacije plana investicija u poslednjih sedam godina bio svega 30 posto, i to, kako je rekla, ne zato što nema rude, već zato što nema novca.Direktor JP Resavica Vladan Milošević rekao je da ovaj sistem, uveden i u rudnike Soko i Rembas, i da je u planu i uvođenje i u osatle rudnike.U postavljanje metanometrijske stanice u Resavici, koja će omogući i višestruke uštede u potrošnji električne energije, uloženo je više od 15 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja