Poskupljuje jeftina struja!

Novi tarifni sistem

Poskupljuje jeftina struja!

InfoBiz -
Predlog je da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat-sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 ili 1.400 kilovat-sati

BEOGRAD - Noćna niža tarifa u crvenoj zoni, umesto dosadašnja četiri puta, biće jeftinija od dnevne tri puta, predlog je novog tarifnog sistema za obračun električne energije za domaćinstva.

Predlog je da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat-sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 ili 1.400 kilovat-sati. Takođe, smanjuje se granica između plave i crvene zone.

Detalje novog tarifnog sistema Agencija za energetiku trebalo bi da saopšti do petka.Novi tarifni sistem trebalo bi da smanji pritisak na potrošnju struje za grejanje kako bi se više koristio prirodni gas. Dvadeset drugog februara je i sednica Upravnog odbora EPS-a, pa će se znati i pojedinosti o otpisu kamata na dugove za struju.Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da njeno Ministarstvo ne odlučuje o poskupljenju struje, ali da će se uskoro "steći uslovi" za to.Uslovi za poskupljenje struje su osnivanje preduzeća za javno snadbevanje električnom energijom, izrada socijalnih karata i novog tarifnog sistema.Mihajlovićeva je rekla da će Upravni odbor EPS-a za dva dana formirati preduzeće za javno snadbevanje, a za desetak dana bi trebalo da bude završen tarifni sistem i da Vlada Srbije utvrdi porpis o socijalnim kartama za energiju.Ministarka je kazala da ne želi da nagađa o zaduženju EPS-a, ni o datumu poskupljenja struje."Ministarstvo ne odlučuje o tome ni kada, ni koliko će poskupeti struja. Sigurno je da će EPS u jednom trenutku morati da se zaduži da bi mogao da prevaziđe finansijske probleme, ali svakako ne bih licitirala sa iznosom naročito kad se radi o stotinama miliona evra", rekla je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track