Tabaković: Malim preduzećima potrebni krediti
Foto: KURIR

Dunavski finansijski dijalog

Tabaković: Malim preduzećima potrebni krediti

InfoBiz -
Mala i srednja preduzeća teže dolaze do domaćih i stranih kredita, a i kada im se odobre, to je po nepovoljnijim uslovima nego za velike kompanije, rekla guverner NBS Jorgovanka Tabaković

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjazila je danas da očekuje da će regionalna saradnja pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji koja su u lošijem finansijskom položaju nego velike firme.

Mala i srednja preduzeća teže dolaze do domaćih i stranih kredita, a i kada im se odobre, to je po nepovoljnijim uslovima nego za velike kompanije, rekla je Tabaković na otvaradnju drugog Dunavskog finansijskog dijaloga koji se danas i sutra održava u Beogradu.

Istakla je da mala i srednja preduzeća od banaka uzimaju kredite s kamatom koja je četiri odsto veća nego za velika preduzeća, a više od 80 odsto kredita koje dobiju praćeno je zahtevom za obezbeđenje.

Među pozajmicama malih i srednjih preduzeća u Srbiji, kako je rekla guvernerka, sve je više onih koji su teško naplativi.

"Mala i srednja preduzeća imaju lošiju finansijsku poziciju, iako u njima radi dve trećine zaposlenih u državi, predstavljaju integrativni faktor, više su upućena na saradnju sa inostranstvom i lakše se prilagođavaju promenamana tržištu", rekla je Tabaković.

Ona je kazala da Dunavski finansijski dijalog treba da identifikuje mogućnosti za poslovnu saradnju u regionu i utvrdi projekte u čijem finansiranju će učestvovati Evropska unija.

"Očekujem da ovaj skup ohrabri zajedničke inicijative i programe koji će pomoći oporavku privrede i doprineti boljitku lokalne ekonomije, što je moguće uraditi samo kroz regionalno povezivanje", rekla je guvernerka.

Podsetila je da 14 zemalja Podunavlja utiče na jednu petinu privrede Evropske unije i ocenila da je dobro za Srbiju što je uključena u Dunavsku strategiju jer više nije samo "nemi posmatrač procesa u regionu, već i aktivan učesnik".

"Zajedno smo jači" rekla je Tabaković i dodala da je Srbija u okviru Dunavske strategije dobila mogućnost da pokaze evropski kapacitet i da kroz zajedničke projekte brže i bolje koristi dostupna sredstva.

Dunavska strategija obuhvata 14 zemalja sliva Dunava sa više od 115 miliona ljudi. Nastala je kao zajednička inicijativa Evropske komisije i zemalja Dunavske regije, radi podsticanja integracije u regionu. Tim dokumentom je definisano je 11 najvažnijih oblasti saradnje.

Dunavski finansijski dijalog okuplja međunarodne stručnjake koji razgovaraju o omogućnostima finansiranja malih i srednjih preduzeća u dunavskoj regija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track