Stamenković: U 2013. inflacija veća od šest odsto

Stamenković: U 2013. inflacija veća od šest odsto

InfoBiz -
Rast cena u 2013. biće sporiji nego u prošloj godini, ali neće biti u ciljanom okviru Narodne banke Srbije od 2,5 do 5,5 odsto, ocenio ekonomista Stojan Stamenković

BEOGRAD - Inflacija u Srbiji u 2013. godini biće veća od šest odsto, ocenio je danas ekonomista Stojan Stamenković. On je na predstavljanju novog broja biltena Ekonomskog instituta Makroekonomske analize i trendovi (MAT) kazao da ce rast cena u 2013. godini biti sporiji nego u prošloj godini, ali neće biti u ciljanom okviru Narodne banke Srbije od 2,5 do 5,5 odsto.

"Inflacija će sigurno biti preko šest odsto, a kolika će biti zavisiće od okruženja", kazao je Stamenković. Urednik MAT-a Vladimir Vučković kazao je da je mesečna inflacija nakon ubrzanja u periodu avgust-oktobar 2012. po prosečnoj stopi od 2,3 odsto usporila, tako da je u novembru iznosila 0 odsto, a u decembru zabeležen pad cena od 0,4 procenta.

On je kazao da je u decembru pojeftinjenje jedne petine potrošačke korpe neutralisalo poskupljenje skoro tri petine potrošačke korpe, navodeći da su pojeftinili sveže meso, južno voće i gorivo. Vučković je podsetio da je u godišnja inflacija u 2012. bila 12,2 odsto ističući da će ova godina biti bolja, ali da ćemo i dalje imati relativno visoku inflaciju. "U 2013. godini imaćemo inflaciju koja će biti upola one iz 2012. godine, plus minus jedan procentni poen", ocenio je on.

Vučković je kazao da je industrijska proizvodnja u novembru stabilizovana, ali da zabeležen pad proizvodnje prehrambene industrije od devet odsto.

"Proizvodnja prehrambene industrije nije bila manja od oktobra 2004. godine, a razlozi za pad su suša i jačanje uvoza zbog nižih cena tih proiizvoda u inostranstvu", ocenio je Vučković i dodao da je pad prehrambene industrije kompenzovan porastom proizvodnje automobila zbog izvoza Fijata i proizvodnje derivata nafne nakon završetka rekonstrukcije Rafinerije nafte u Pančevu.

Vučković je kazao i da je glavni faktor rasta izvoza u novembru bio izvoz automobila. Prema procenama MAT-a, ukupan izvoz Srbije u 2012. godini porastao je za pet odsto na 8,9 milijardi evra, dok je uzvoz zabeležio rast od tri odsto na 14,7 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track