Dinkić: Preokret u srpskoj ekonomiji 2013.
Foto: Print Screen

Na bolje

Dinkić: Preokret u srpskoj ekonomiji 2013.

InfoBiz -
To će od 2014. dovesti do povećanja zaposlenosti i blagog poboljšanja životnog standarda

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas u Beogradu da očekuje rast izvoza i bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2013. godine što će od 2014. dovesti do povećanja zaposlenosti i blagog poboljšanja životnog standarda.

Dinkić je na skupu "Izazovi ekonomske politike Srbije u 2013." na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kazao da u idućoj godini očekuje povećanje izvoza za više od 2,2 milijarde evra i njegov ukupan obim od 10,8 milijardi evra, a rast BDP veći od dva procenta.

Dinkić je kazao da bi rastu izvoza trebalo da doprinesu proizvodnja Fijata sa 1,6 milijardi evra, i rast proizvodnje u modernizovanoj rafineriji Naftne industrije Srbije (NIS). Od NIS-a se očekuje i rast izvoza od 600 do 800 miliona evra.

Dinkić je rekao da u te projekcije nisu uračunati eventualni početak izvoza smederevske železare i bolja poljoprivredna sezona, što bi doprinelo još većem rastu izvoza i BDP. Dinkić dogodine očekuje i stabilizaciju finansija države, zahvaljujući merama donetim septembra i decembra. Ocenio je da je to najlakši deo posla koji će biti ostvaren u idućoj godini.

Dinkić je rekao da njegovo Ministarstvo finansija i privrede u okviru antirecesivnih mera ima instrumente za dalje jačanje likvidnosti privrede i povećanje kapitalnih investicija.

Plan je da se, pored investicija u energetiku i saobraćaj, uloži i u infrastrukturu u poljoprivredi - u sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje. Ići će se i na privatizaciju svih državnih poljoprivrednih kombinata.

Ministar je kazao da je predviđen i završetak restrukturiranja državnih preduzeća u narednih godinu i po. Rekao je i da je predviđena reforma penzijskog sistema, a stav Vlade je da se u toku ovog mandata ne povećava starosna granica za odlazak u penziju. Planirano je da se kroz visinu penzija destimuliše raniji odlazak u penziju, odnosno da se stimuliše duži radni vek.

Dinkić je kazao da očekuje da deficit državnog budžeta ove godine bude 6,1 odsto BDP, dok je rebalansom bilo predviđeno 6,8 procenta. Ove godine se očekuje i pad BDP od dva procenta.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je podsetio da je plan da se u 2013. budžetski deficit prepolovi i da deficit republičkog budžeta bude 3,3 odsto BDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track