Jeftinija roba iz EU
Foto: Kurir

Sporazum

Jeftinija roba iz EU

InfoBiz -
Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom će od 1. januara 2013. godine biti omogućeno smanjenje carine za uvoz neke robe iz Evropske unije

BEOGRAD - Građani Srbije će od 1. januara 2013. moći da kupuju proizvode iz Evropske unije po nižim cenama, zbog smanjenja carina na uvoz te robe, rečeno je u Ministarstvu trgovine Srbije.

Pomoćnica ministara spoljne i unutrašnje trgovine Bojana Todorović rekla je da se od 1. januara 2013. godine za industrijske proizvode eliminišu sve carinske stope, osim za najosetljivije proizvode. Ona je rekla da će građani Srbije usled dodatnog sniženja carina od sledeće godine moći po nižim cenama da kupuju automobile, belu tehniku, kućnu hemiju, nameštaj, tehničke uređaje i mnogu drugu robu, što će povoljno uticati na životni standard stanovništva.

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom će od 1. januara 2013. godine biti omogućeno smanjenje carine za uvoz neke robe iz Evropske unije. Smanjenje carina vrši se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

Na primer, automobili sa benzinskim motorom od 1.000 do 1.500 kubika i sa dizel motorom od 1.500 do 3.000 kubika uvoziće se bez carine. Za kozmetičke proizvode carina će biti tri odsto, osim za šampone i paste za zube za koje se ukida carina. Za televizore carina će biti tri umesto šest odsto, a tri odsto biće carina i za ugradne i mikrotalasne pećnice, mašine za pranje veša i usisivače.

Todorovićeva je rekla da je kod poljoprivrednih proizvoda proces snižavanja carina takođe postepen i da se domaća poljoprivreda postepeno prilagođava konkurenciji iz EU. Ona je dodala da, ipak, prema Prelaznom trgovinskom sporazumu postoje proizvodi koji će imati carinsku zaštitu i nakon isteka tranzicionog perioda sve do ulaska Srbije u EU.

Kako je rekla, Srbija će zadržati carinsku zaštitu za sve vrste mesa, klanične proizvode, jogurt, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salata, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, suve šljive, pšenica, brašno, kobasice, testenine, džemove, voće, voćne sokove, jabukovaču, kruškovaču, duvan, šećer i ulje od suncokreta.

"Da je naša poljoprivreda konkurentna već sada u odnosu na poljoprivredu EU, govori podatak da se u razmeni poljoprivrednih proizvoda između Srbije i EU iz godine u godinu ostvaruje suficit sa naše strane", rekla je Todorovićeva. Kako je dodala, to znači da Srbija Evropskoj uniji prodaje više poljoprivrednih proizvoda, nego što ih kupuje iz EU.

Todorovićeva je kazala da Sporazum sa EU veoma precizno predviđa sve situacije koje bi mogle da utiču na ugrožavanje domaće proizvodnje od prekomernog uvoza iz EU. "U Sporazumu postoji zaštitna klauzula koja predviđa privremeno podizanja carina ako dođe do naglog i prekomernog uvoza bilo kog proizvoda koji bi mogao da ugrozi domaću proizvodnju. Na nama je samo da podacima dokažemo da takva situacija postoji", rekla je Bojana Todorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track