Za projekat Jadar poslata dokumentacija na 1.000 strana! Direktor Instituta za rudarstvo otkrio: Ovo se tražilo na razgovoru!
Foto: Promo

kurir televizija

Za projekat Jadar poslata dokumentacija na 1.000 strana! Direktor Instituta za rudarstvo otkrio: Ovo se tražilo na razgovoru!

InfoBiz -

Projekat Jadar i dalje deli naučnu javnost. Kruže naučno utemeljene, ali i one manje naučno utemeljenje teorije o tome šta nam projekat Jadar donosi, a bez čega bismo mogli da ostanemo.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorio je direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Mile Bugarin.

Mile Bugarin
foto: Kurir Televizija

- Postavlja se pitanje da li je litijum bauk koji će uništiti Srbiju ili je to nešto što će doneti dobro zemlji? Mnogo smo proučili dokumentaciju koju je pružio Rio Tinto, koja je veoma obimno odrađena, dužine nekih 1.000 strana. Formiran je tim koji proučava sve postupke koji treba da se završe - rekao je na početku svog gostovanja Bugarin.

Na pitanje voditeljke Milice Marković zašto je razgovor koji se vodio u vezi kopanja litijuma bio zatvoren za javnost, Mile Bugarin je objasnio da na sastanku nije bilo ničega bitnog.

05:20

Rio Tinto poslao dokumentaciju od 1000 strana! Direktor Instituta za rudarstvo otkrio za Kurir: Ovo se tražilo na razgovoru!

- Tamo je samo rečeno da proučimo bez ikakvog opterećenja šta je to litijum koji se proizvodi u velikim količinama. Rio Tinto je tokom 20 godina vrlo dobro istražio i sistematizovao postupke i njihove posledice, kao i kako ih sprečiti - ispričao je.

Za kraj, on tvrdi da ova vrsta litijuma ne nosi nikakvu opasnost po životnu sredinu:

- Istraživanja traju decenijama, istraživanje Jadra je trajalo 20 godina. Mnogo se bušilo, istraživalo, aniliziralo. Nema razloga za bojaznost naroda Srbije kada je u pitanju ova vrsta litijuma.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

13:04

LITIJUM NAM JE KLJUČAN Ministarka Begović: Građani moraju da znaju da nauka nije na strani eksploatacije, već na strani istine!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja