ZNATE LI KOJI JE SRPSKI IZVOZNI PROIZVOD BROJ 1. U FRANCUSKU? Nekada su to bile maline, a danas milioni evra kaplju od ovoga
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

PREOKRET

ZNATE LI KOJI JE SRPSKI IZVOZNI PROIZVOD BROJ 1. U FRANCUSKU? Nekada su to bile maline, a danas milioni evra kaplju od ovoga

InfoBiz -

Ekonomija, zdravstvo, energetika, kultura i veštačka inteligencija biće glavne teme razgovora tokom predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji 29. i 30. avgusta 2024. godine.

Ključna tema susreta, prema nekim najavama, mogla bi da bude kupovina francuskih borbenih aviona Rafal nove generacije za Vojsku Srbije, a vrednost ugovora procenjuje se na oko tri milijarde evra.

Inače, u Srbiji posluje oko 300 kompanija sa većinskim francuskim kapitalom, a vrednost ukupnih francuskih direktnih investicija porasla je sa 750 miliona evra, koliko su iznosile u 2019. na 1,2 milijarde evra u 2024.

Vrednost ukupne robne razmene između dve zemlje u 2023. godini iznosila je 1,8 milijardi evra.

Da Francuska, kao jedna od zemalja lidera EU, ima sve veći politički uticaj, kao i da je cilj Srbije pristupanje EU, njena podrška je i te kako važna Srbiji, smatra Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije.

Bojan Stanić
foto: Kurir televizija

- Što se tiče drugih oblasti privredne saradnje tu se može pomenuti nekoliko, energetika i u okviru nje ekologija, zatim transport, kao i visoke tehnologije uključujući i veštačku inteligenciju. Tu je i saradnja između namesnkih inudstija dve zemlje, ali i u oblasti poljoprivrede i prehrambene inustije. Maline su jedan od glavnih izvoznih proizvoda Srbije u Francusku, a izvozimo i auto-delove, auto gume itd - objašnjava Stanić za Kurir.

FRANCUSKE KOMPANIJE U SRBIJI

  • VINCI upravlja aerodromom Nikola Tesla
  • Veolia upravlja Centrom za upravljanje otpada u Srbiji
  • Schneider Electric jedna je od deset francuskih kompanija koje su najviše investirale u Srbiji
  • Više francuskih kompanija uključeno je u projekat beogradskog metroa
  • Energetika, transport i održivi razvoj vodeći su sektori bilateralne saradnje dve zemlje
  • Visoka tehnologija i veštačka inteligencija su još dve oblasti saradnje dve zemlje

On napominje da je trgovinska razmena dve zemljeu 2023. godni iznosila je 1,8 milijadi evra, a za sedam meseci ove godine dostigla je skoro milijardu.

Programiranje
foto: Shutterstock

Osim energetike, transporta i održivog razvoja, koji su vodeći sektori bilateralne saradnje, francuske kompanije zainteresovane su i za projekte u vezi sa manifestacijom Expo 2027 u Beogradu.

BROJKE

  • 300 francuskih kompanija posluje u Srbiji
  • 750 miliona evra iznosile su francuske direktne investicije u Srbiji 2019.
  • 1,2 milijarde evra prema procenama iznose francuske direktne investicije u našoj zemlji u 2024.
  • 1,8 milijardi evra je vrednost ukupne robne razmene između dve zemlje u 2023.

Predsednik PKS Marko Čadež, izjavio je da privredna saradnja Srbije i Francuske ide uzlaznom putanjom, o čemu govore podaci da su na nedavno održanom Poslovnom forumu u Parizu, u organizaciji Privredne komore Srbije, samo tokom jednog dana, dogovoreni poslovi čija je očekivana vrednost 4,5 miliona evra.

- Trgovinska razmena Srbije i Francuske je tri puta veća nego što je bila pre samo šest, sedam godina, što je rezultat dobrih političkih odnosa lidera dveju zemalja. Razmena sa Francuskom premašila je dve milijarde evra, a u strukturi izvoza desio se zaokret. Maline su do 2020. bile glavni izvozni proizvod Srbije, ali zahvaljujuci politici digitalizacije i podršci IT sektoru, sada prvi put izvozimo više softvera nego malina - istakao je Čadež za RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja