U OVOM EVROPSKOM GRADU SVAKOG SATA 'NIKNE' NOVO PREDUZEĆE: Ubedljivo prednjače u tome - Do kraja godine će se udvostručiti cifra!
Foto: Stock

U OVOM EVROPSKOM GRADU SVAKOG SATA 'NIKNE' NOVO PREDUZEĆE: Ubedljivo prednjače u tome - Do kraja godine će se udvostručiti cifra!

InfoBiz -

Uprkos globalnim ekonomskim izazovima, Beč i dalje prednjači s brojem novih preduzeća, potvrđujući svoju titulu jedne od najpoželjnijih poslovnih destinacija, saopštila je Kancelarija grada Beča u Sarajevu.

Beč ponovo pokazuje preduzetnički duh i postiže najvišu vrednost novih osnivanja preduzeća od početka merenja 1993. godine.

U prvoj polovini 2024. godine u Beču je osnovano 5.170 preduzeća, što predstavlja porast od 2,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To znači da se u Beču svakih sat vremena osniva jedno preduzeće, a četvrtina svih novoosnovanih preduzeća u Austriji ima sedište u prestonici.

Kompanija, Firma
foto: Shutterstock

Ankete su pokazale da je prilikom osnivanja preduzeća sve važnije fleksibilno upravljanje vremenom i životom (76 odsto) i prenošenje odgovornosti koju već nose kao zaposleni kod poslodavca na vlastiti biznis (69 odsto), dok među glavnim motivima bečkih preduzetnika prednjači želja da budu svoj vlastiti šef (71 procenat), prenosi Klix.

Ovaj trend naglašava otpornost bečke poslovne klime, koja nudi izuzetne prilike za preduzetnike. Kroz ciljana ulaganja u mlade i sveobuhvatnu podršku od strane Mlade privrede Beča, organizacije koja pruža resurse, savete i mogućnosti umrežavanja za nove preduzetnike, grad je značajno doprineo ovom porastu u osnivanju preduzeća.

Prema trenutnoj proceni, Beč će do kraja godine imati oko 9.700 novih preduzeća. Time će postaviti još jedan rekord u osnivanju preduzeća i podvući svoju ulogu lidera u preduzetničkom sektoru, saopšteno je.

BiznisKurir/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track