AMERIČKA BANKA SVRSTALA HRVATSKU NA LISTU ZABRANJENIH ZEMALJA! Komšije se našle u društvu Severne Koreje, Avganistana, Irana...
Foto: Shutterstock

AMERIČKA BANKA SVRSTALA HRVATSKU NA LISTU ZABRANJENIH ZEMALJA! Komšije se našle u društvu Severne Koreje, Avganistana, Irana...

InfoBiz -

Američka digitalna banka "Mercury" nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja.

To je stvorilo probleme hrvatskim startapima i tehnološkim kompanijama koje su koristile njihove usluge za poslovanje na američkom tržištu.

Hrvatska se tako nalazi na listi sa zemljama poput Severne Koreje, Avganistana, Kube i Irana, piše Forbs Hrvatska.

Jedan od pogođenih ovom odlukom, ali ne i jedini, je osnivač „CircuitMesa” Albert Gajšak, koji godinama posluje na američkom tržištu, a od 2019. godine ima račun u banci "Mercury" i nikada nije imao problema. Sada ima mesec dana da pronađe novu banku jer je dobio obaveštenje da će mu račun biti zatvoren 22. avgusta.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da, zbog nedavnih promena u načinu na koji utvrđujemo kvalifikovanost naloga, više ne možemo da podržavamo naloge za preduzeća sa povezanim adresama koje se nalaze u navedenim zemljama. Kao rezultat toga, zatvorićemo Mercuri nalog za CircuitMeso , Inc. 22. avgusta ove godine. Izvinjavamo se zbog mogućeg poremećaja koji ova odluka može da izazove, a naš tim je tu da vam pomogne u procesu zatvaranja računa u narednih nekoliko nedelja - navodi se u pismu koje je Gajšak dobio od "Mercuri Banks".

banka, biznis
foto: Shutterstock

Gajšak je za Forbes Hrvatska rekao da je ova odluka pogodila niz hrvatskih kompanija.

- Prvi put u životu mi je loše jer sam iz Hrvatske - rekao je on i dodao da mu se čini da je najveći problem to što osnivači imaju hrvatske adrese.

- Imamo firmu registrovanu u SAD, ali osnivači su iz Hrvatske, i to im je očigledno problem. Prebacićemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila na taj potez. To je problem. Pogledajte spisak zabranjenih zemalja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u Ligi šampiona -rekao je Gajšak.

Kurir.rs/B92/Prenela S. Č.

Bonus video:

02:12

KOJE SU NAJSKUPLJE USLUGE KOJE BANKE NAPLAĆUJU? Stručnjak savetuje: Najteže pada ono što ne moramo da platimo, PROVERITE OVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track