SADA JE SVE KRISTALNO JASNO: Podravka jedini kandidat za kupovinu regionalnog giganta, ali iznos transakcije i dalje nepoznat
Foto: Shutterstock

SADA JE SVE KRISTALNO JASNO: Podravka jedini kandidat za kupovinu regionalnog giganta, ali iznos transakcije i dalje nepoznat

InfoBiz -

Nakon procene obvezujućih ponuda koje su pristigle tokom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocenila sveukupno najboljom. Podravka je tu vest upravo objavila na Zagrebačkoj berzi. Iznos transakcije nije objavljen, ali se neslužbeno procenjivao na oko 300 miliona evra.

Shodno tome, između kompanija je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo sa Podravkom.

Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvata kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix. Detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda pokazale su da ponuda Podravke, osim što je cenovno najviša, takođe najbolje ispunjava kriterijume najpoželjnijeg strateškog partnera ovim kompanijama koji su zadani u transakciji.

MK Grupa, Podravka

- U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom maksimiziranja vrednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne delatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom privrednog napretka cele regije Slavonije i Baranje. U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije.

- Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sastav Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uslovima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, doneli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlene, nego i za sve druge deoničare – komentarisao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Time polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije biće potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tela za zaštitu tržišnog nadmetanja.

Podsetimo, obvezujuće ponude za preuzimanje Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, predali su Podravka, mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića.

biznis.kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja