GRCI NE PRAŠTAJU, EVO KO JE SADA BIO NA UDARU: Ojadili ih za 350.000 €, ekspresno i bez milosti odgovorili na 1.000 pritužbi
Foto: Shutterstock

GRCI NE PRAŠTAJU, EVO KO JE SADA BIO NA UDARU: Ojadili ih za 350.000 €, ekspresno i bez milosti odgovorili na 1.000 pritužbi

InfoBiz -

Grčka je kaznila vlasnike barova i restorana koji ilegalno zauzimaju plaže ležaljkama i stolovima sa više od 350.000 evra za samo pet dana, saopštila je njihova vlada.

Zvaničnici su nedavno suspendovali tri 'nelicencirane' plaže koje rade bez odgovarajućeg ugovora, saopštilo je ministarstvo ekonomije.

Vlasti su istražile 'više od 1.000 pritužbi' javnosti na turističkim mestima kao što su ostrvo Krf, poluostrvo Halkidiki i Atika, region oko Atine, u pokušaju da se suprotstave prekomernom turizmu.

Grčka, Simi
foto: Shutterstock

Grčku je prošle godine posetilo rekordnih 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022.

Atina se obračunava sa odmetničkim turističkim praksama pomoću dronova za nadzor, satelitskih snimaka i posebnih aplikacija 'MiCoast', ​​na koju ljudi mogu da se žale.

Grci takođe mogu da pozovu i prijave nezakonito zauzimanje plaže.

Po novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti najmanje četiri metra od mora. A na plažama koje imaju manje od četiri metra peska nije dozvoljeno iznajmljivanje.

Pefkohori, Grčka
foto: Shutterstock

Većina kazni ograničena je na ležaljkama i suncobranima koji zauzimaju previše prostora na plaži, saopštila je vlada.

Vlada je preduzela mere nakon što su meštani na jugoistočnom ostrvu Paros pokrenuli proteste nazvane pokreta peškira koji zahtevajući slobodan, neopterećen pristup morskoj obali.

Demonstranti su osudili prisvajanje mnogih plaža od strane kompanija koje koriste suncobrane i ležaljke koje se iznajmljuju po danu, neke po visokim cenama.

Polihrono, Grčka, letovanje, plaža, more, ležaljke
foto: Shutterstock

- Naš cilj je da zaštitimo i životnu sredinu i pravo građana na slobodan pristup plaži i da očuvamo naš turistički proizvod, kao i zdravo preduzetništvo - rekao je ministar ekonomije Kostis Hacidakis u saopštenju.

Dronovi će leteti iznad čuvenih ostrva Kiklada i Dodekaneza u blizini turske obale tokom narednih nekoliko dana kako bi označili potencijalna kršenja.

biznis.kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track