SRPSKI SPANAĆ, PAPRIKE, TARTUFI I OBLANDE IDU U KINU BEZ CARINE! Sporazum stupio na snagu i velika je šansa za srpsku privredu
Foto: Shutterstock

NOVA ERA SARADNJE

SRPSKI SPANAĆ, PAPRIKE, TARTUFI I OBLANDE IDU U KINU BEZ CARINE! Sporazum stupio na snagu i velika je šansa za srpsku privredu

InfoBiz -

Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom (SST) velika je stvar za budućnost srpske privrede i čeka nas veliki posao, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, povodom početka primene Sporazuma od 1. jula ove godine.

Momirović je na predstavljanju SST privrednicima Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine poručio da Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom.

Tomislav Momirović
foto: MUST Đ.K.

- U pitanju je tržište od 1,4 milijarde potrošača. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, to je instrument za pristup većim tržištima - rekao je Momirović.

SINIŠA MALI:

Kruna saradnje dve zemlje

Siniša Mali
foto: screenshot Prva tv

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je SST između Srbije i Kine "velika i važna vest za našu privredu".

- To znači da je našim domaćim privrednicima, zahvaljujući Sporazumu koji predstavlja krunu saradnje dve zemlje i koji je još jedna potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, od danas otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi. Sporazumom je obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a od danas je 60 odsto te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do deset godina to biti još 30 odsto robe. Istovremeno, najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni - napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je pozvao sve naše kompanije da se povežu sa Predstavništvom PKS u Šangaju i da uz podršku Komore, kako je rekao, zajedno krenemo u analizu i istraživanje kineskog tržišta i povezivanje sa poslovnim partnerima.

Istraživanje tržišta

- Sporazum otvara novu eru u ekonomskim odnosima dveju zemalja, a omogućiće srpskim kompanijama da mnogo bolje i kvalitetnije posluju na kineskom tržištu - naglasio je Čadež.

ČINJENICE/ ŠTA OBUHVATA SST SA KINOM

U periodu od pet godina biće ukinute carine na:

- šampanjac i penušava vina - ostala vina u pakovanjima do 2l - ostala fermentisana pića i voćna vina - krompir - paradajz - crni i beli luk - kupus - sveže kruške i grožde i dinje - plavi patlidžan - svežu slatku papriku - sveže krastavce i kornišone - šargarepu - sveže mahunasto povrće (grašak i pasulj) - spanać - bundeve i tikve - tartufe - ostalo sušeno povrće - supe i čorbe - žvakaće gume - mešavine voćnih sokova - sok od jabuke - različite vrste jestivih i konzerviranih pečuraka - kečap - vafle i oblande - sirće

U periodu od 10 godina bez carine ćemo izvoziti:

- smrznute maline i kupine - vino u pakovanjima većim od 10l - određeno smrznuto goveđe meso - jagode - sušenu slatku papriku - konzervisani paradajz - jogurt - maslac - prirodni med - heljdu i proso - pčelinji vosak - slatke biskvite - hrskavi hleb - sladolede - rakije, viski, tekilu, likere - punjene testenine - čokolade - musli - hranu za pse i mačke...

SST sa Kinom odnosi se na oko 20.000 artikla (10.412 srpskih i 8.930 iz Kine). Predviđeno je da će, prvog dana stupanja Sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok će najosetljiviji proizvodi, pre svega poljoprivredni, biti i dalje zaštićeni.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada će godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 odsto. Među proizvodima kojima će u narednim godima biti ukinuta carina su spanać, paprike, tartufi, vino, vafle i oblande, paprika, krompir...

BROJKE

  • 10.412 proizvoda iz Srbije moći će bez carine da se izvoze u Kinu
  • 8.930 proizvoda iz Kine moći će bez carina da se uvoze u Srbiju
  • 60 odsto proizvoda moći će će bez carine odmah da se izvozi

Važna činjenica je i da više od 50 odsto proizvoda, koji se plasira u Kinu, mora da bude proizvedeno u Srbiji. Osim određenih vrsta voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, ribe, na listi proizvoda koje će srpski privrednici izvoziti od 1. jula pod povoljnijim uslovima, odnosno uz niže carine ili bez njih nalazi se i drvo, tkanina, farmacutski proizvodi, mineralna đubriva i drugi.

Aleksandar Vučić, Palata Srbija, potpisivanje sporazuma, Si Đinping
foto: Nenad Kostić

SST između Vlade Srbije i Vlade Kine, potpisan je u Pekingu, 17. oktobra 2023. Potpisali su ga ministri trgovine Kine Wang Wentao i Srbije Tomislav Momirović, a potpisivanju tog dokumenta prisustvovali su i predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić.

ČINJENICE

- Od 2014. do 2023. godine direktne strane investicije iz NR Kine u Srbiju iznosile približno 5,5 milijardi dolara

- U 2023. trgovisnka razmena Srbije sa Kinom je iznosila je 6,1 milijardu dolara

- Izvoz u Kinu u 2023. bio je vredan 1,2 milijarde dolara, što je 87 puta više u odnosu na 2012. kada je iznosio 6,4 miliona dolara

Profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže da je Sporazum sa Kinom koji je 1. jula stupio na snagu sjajna vest jer je malo zemalja koje ga imaju, a ceo svet želi da trguje sa jednom od dve-tri najveće ekonomske sile.

Usijanje, Emisija, Miladin Kovačević, Ljubodrag Savić, Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir

Izazovi

- Za sporazum u ovakvim okolnostima se može reći samo: "Svaka čast majstore! Mi smo deo Evrope i kandidat za EU i Kinezima smo dragoceni u osvajanju Evrope. Ali pitanje je šta mi realno možemo iskoristiti i nisam preterani optimista. Puno proizvođača u Srbiji je zainteresovano da plasira robu na kinesko tržište koje je zahtevno i ogormno, ali Kina je cenovno najkurentinija na svetskom tržištu - ističe Savić koga u celoj stvari najviše brine da li će srpski proizvođači uspeti da odgovore na zahtevane količine obimnog kineskog tržišta.

On navodi jedan primer.

- Šta ako se Kinezima dopadne zlatiborska pršuta i kažu umesto 50 tona želimo 2.000 tona, a cela Srbija nema 500 tona pršute - kaže Savić i dodaje da se nada da će se u Srbiji ipak naći dovoljno preduzimljivih ljudi koji će ovu šansu iskoristiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track