SA OVIM BANJAMA U SRBIJI NEMA GREŠKE: Iako su cene smeštaja niske, mnogi ih posećuju zbog ove posebne stvari! Sve više i mladih
Foto: Shutterstock

kvalitet zagarantovan

SA OVIM BANJAMA U SRBIJI NEMA GREŠKE: Iako su cene smeštaja niske, mnogi ih posećuju zbog ove posebne stvari! Sve više i mladih

InfoBiz -

Popularnost banja u Srbiji raste iz godine u godinu. Osim što su poznate po svojim lekovitim svojstvima, idealna su mesta za odmor, mir i uživanje. Većina banja koja se nalazi u našoj zemlji iza sebe ima bogatu istoriju, a mnoge postoje još od vremena starih Rimljana.

Skoro svi delovi Srbije imaju bar po jednu, a neki i više banja. Krase ih različita lekovita svojstva, bogate lekovitom vodom, blatom, čistim vazduhom... Mogu da olakšaju tegobe, ubrzavaju zarastanje povreda ili rana. Pored svih blagodeti koje pružaju, ono što ih izdvaja od drugih lečilišta i odmarališta jesu cene smeštaja koje su u većini slučajeva vrlo pristupačne, i to predstavlja još jedan od razloga zašto se sve više stranih i domaćih turista odlučuje za odmor i rehabilitaciju baš u banjama u Srbiji.

S obzirom da je leto pred vratima, za vas smo izdvojili top pet najposećeniji banja.

Vladan Vešković iz Udruženja banja Srbije, izjavio je da je turistički promet i posećenost banja na zavidnom nivou. On je napomenuo pet trenutno najposećenijih banja kod nas.

Vrnjačka Banja
foto: 321 Srbija

- Kada je reč o turističkom prometu, pa i drugim statistički podacima, Udruženje banja Srbije u svojim analizama koristi jedino podatke Republičkog zavoda za statistiku. U tom segmentu Vrnjačka Banja i Sokobanja tradicionalno ostvaruju najviše noćenja domaćih gostiju. Prate ih banja Koviljača, Prolom, Lukovska, Atomska, Kanjiža, Ivanjica, Rusanda i mnoge druge banje, rekao je Vešović.

"Broj noćenja u banjama nije jedini pokazatelj kvaliteta"

Osim dobro poznatih banja, iz ovog udruženja su izdvojili i one banje koje konstantno napreduju i u kojima je poseta sve veća kako vreme prolazi. Vešović je i istakao da broj noćenja nije jedini pokazatelj kvaliteta određene banje.

Sokobanja
foto: Shutterstock

- Sve ozbiljniji učesnik u statistici je stara-nova banja: Kuršumlijska banja. Međutim, ostvarena noćenja nisu jedini pokazatelj kvaliteta jedne banje, jer neke od njih mogu biti „top“ kada je reč o uspehu u lečenju. Naše banje su većinom zdravstvene ustanove sa okolnim parkom i to treba naglasiti. One nisu klasična turistička destinacija, ali i te kako uspešno ostvaruju ulogu koja im je od društva data – da preveniraju bolesti ili da od njih leče.

Vešović je zaključio i da naše banje svakog meseca na posao vraćaju 8.000 do 10.000 radno sposobnih ljudi za samo jedan odsto od budžeta zdravstvenog osiguranja i to je podatak koji se ne nalazi u statistici o banjama.

BiznisKurir/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track