"PROŠLE GODINE JE KOŠTALO 15, A OVE 350 EVRA, OVO JE SRAMOTA ZA HRVATSKU" Bura u popularnom letovalištu zbog ogromnog skoka cena
Foto: Shutterstock

"PROŠLE GODINE JE KOŠTALO 15, A OVE 350 EVRA, OVO JE SRAMOTA ZA HRVATSKU" Bura u popularnom letovalištu zbog ogromnog skoka cena

InfoBiz -

Uprava Aerodroma Rijeka je u aprilu drastično povećala cene u odnosu na 2023. za visokofrekventne korisnike parking mesta, odnosno taksiste i prevoznike putnika, u pojedinim kategorijama za više od hiljadu odsto, piše Novi list.

Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, Udruženja hrvatskih putničkih agencija i Turističke zajednice Kvarnera danas su na konferenciji za novinare javno zatražili ukidanje novog cenovika jer su sami formirali cene usluga prevoza putnika. za ovu godinu na osnovu prošlogodišnjeg cenovnika.

Tvrde su da to ugrožava njihovo poslovanje i narušava konkurentnost destinacije, a postavlja se pitanje hoće li turoperatori, posebno evropski, uopće nastaviti poslovati na Kvarneru.

Kako piše Novi list, cene su veće za 100%, 300%, pa čak i 1000%. Tačnije, ulaz autobusa na parking koji prevozi putnike od Aerodroma do odredišta ili obrnuto koštao je prošle godine 15 evra, a ove godine 360 evra.

Ako ovo uporedite sa cenom autobuskog transfera od aerodroma do grada Rijeke, koji košta oko 300 evra, što uključuje autobus, vozača, gorivo, takse i druge troškove, ispada da je ulazak na parking aerodroma znatno skuplji od samog prevoza.

Istovremeno, to je cena koja je viša od one u Ljubljani, Veneciji i okolnim aerodromima.

- Svi smo ogorčeni, iznenađeni, tražimo da se ovaj cenovnik odmah promeni, jer nam prvi putnici dolaze već u subotu, a mi možemo ili da platimo ove cene ili da se sretnemo sa putnicima na parking rampi. Ovo je sramota za cijelu turističku destinaciju Kvarnera, a ne samo riječki aerodrom. To je sramota za celu Hrvatsku - rekao je čelnik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

Novi list je dobio i uvid u novi cenovnik korišćenja parking mesta od Zanatske komore PGŽ, kao i prošlogodišnji cenovnik. Sezonska dozvola za autotaksi vozila po novom cenovniku košta 1.800 evra, dok je prošle godine koštala 825 evra.

Za šatl i povremeni prevoz prošlogodišnja godišnja pretplata iznosila je 825 evra, mesečna 160 evra, a jednokratna, sa dvadeset kartica za izlazak sa parkinga, 104 evra.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track