NAJVEĆA EVROPSKA BANKA OSTALA BEZ DIREKTORA: Iznenada dao otkaz u POGREŠNOM trenutku! Dalje poslovanje na klimavim nogama
Foto: Shutterstock

ostavka

NAJVEĆA EVROPSKA BANKA OSTALA BEZ DIREKTORA: Iznenada dao otkaz u POGREŠNOM trenutku! Dalje poslovanje na klimavim nogama

InfoBiz -

Izvršni direktor najveće evropske banke HSBC, Noel Kvin (Noel Quinn), neočekivano će se povući nakon skoro pet godina na najodgovornijoj poziciji.

Tokom svog mandata, Kvin je načinio niz strateških poteza, koji su kulminirali planom za povećanje investicija banke u njeno poslovanje u Aziji, uz smanjenje na razvijenim zapadnim tržištima, kao što su SAD i Francuska.

- Posle intenzivnih pet godina, sada je pravo vreme da uspostavim bolju ravnotežu između ličnog i poslovnog života - rekao je Kvin u objavljenoj izjavi.

Privreda, Bankrot, Ekonomija, Predviđanje
foto: Thinkstock

Njegov odlazak se, ipak, dešava u nezgodnom trenutku, kada se HSBC, ali i drugi veliki zajmodavci izloženi u Kini, suočavaju sa pogoršanom geopolitičkom situacijom koja potkopava višedecenijske napore mnogih velikih kompanija.

Banka sa sedištem u Londonu u utorak je zabeležila kvartalni pad dobiti pre oporezivanja od 1,8 odsto na 12,65 milijardi dolara, nadmašivši raniju konsenzusnu procenu od 12,6 milijardi dolara.

novčanice, dolari, novac
foto: Profimedia / Denys Kovtun

Kvin je započeo svoju bankarsku karijeru u britanskom zajmodavcu Midland banci 1987. godine, koju je HSBC kupio 1992. Proveo je većinu svoje karijere u HSBC-u radeći za jedinicu komercijalnog bankarstva, koju je vodio nekoliko godina pre nego što ga je predsednik upravnog odbora Mark Taker (Mark Tucker) izabrao kao Flintovu zamenu.

Ovo će biti treća potraga za izvršnim direktorom pod predsedavajućim UO Markom Takerom, koji je preuzeo glavnu upravljačku poziciju u banci u oktobru 2017. godine.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track