OSUĐENICI PROIZVODE VIŠE HRANE, NEGO ŠTO POJEDU! Proizvodnja cveta na čak 1.000 ha, gaje i stoku, od onoga što pretekne i zarađuju
Foto: Uprava za izvšenje krivičnih sankcija

ZA PRIMER

OSUĐENICI PROIZVODE VIŠE HRANE, NEGO ŠTO POJEDU! Proizvodnja cveta na čak 1.000 ha, gaje i stoku, od onoga što pretekne i zarađuju

InfoBiz -

Na impozantnih 1.000 hektara kvalitetne obradive zemlje na ekonomijama najvećih zatvora u Srbiji cveta proizvodnja žitarica, voća i povrća, dok su štale pune tovnih goveda, krava za mužu, svinja, ovaca, živine... Imaju i ergelu, a u stolarskim radionicama osuđenici proizvode drvenu ambalažu, palete, nameštaj, košnice za pčele, slikarske rekvizite, parkovski i dečiji mobilijar.

plastenik, Prasad
foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Toliko dobro im ide da osim što proizvedu dovoljno hrane za sopstvenu ishranu imaju i viškove koji se prodaju na tržištu. Pored poljoprivrede oni rade i na građevinskim i poslovima iz oblasti drvne industrije, dok u zatvorskim radionicama stiču iskustvo iz grnčarstva, zavarivačkih, stolarskih, bravarskih i drugih zanata.

EVO ŠTA OSUĐENICI GAJE

Ratarstvo

  • 152 ha pšenica
  • 63 ha merkantilne pšenice
  • 203 ha kukuruz
  • 45 ha merkantilni kukuruz
  • 21 ha kukuruza za silažu
  • 89 ha soja
  • 77 ha lucerka
  • 47 ha suncokreta
  • 14 ha ovas
  • 38 ha šećerna repa
  • 3 ha razno povrće
  • 15 ha pod voćem (jabuka, šljiva, kajsija i dunja, kruška, dinja, jagode)
  • 5 ha pod zasadom povrća i voća

* Podaci Uprave za izvešenje krivičnih sankcija o zasadima na najvećim zatvorskim ekonomijama

Na zatvorskim ekonomijama rade osuđenici koji imaju slobodnije kretanje, odnosno imaju pravo izlaska u grad, posete porodicama za vikend i u vreme praznika. Mogu da rade svi koji to žele, i to poslove za koje su zdravstveno sposobni.

plastenik
foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Osim resocijalizacije osuđenika koja nam je stalno u fokusu, sa ponosom možemo da kažemo da su naše ekonomije jedinstvena poljoprivredna dobra na kojima je rad uspešno i domaćinski organizovan. Sa naših farmi stiže kvalitetno meso, povrće i voće koje je prvenstveno namenjeno za ishranu osuđenih i pritvorenih lica. U nekim zavodima ne postoji potreba za kupovinom hrane, mesa, mleka, jaja jer dobijene količine zadovoljavaju potrebu za ishranom lica smeštenih u zavodu. Time postižemo ogromne uštede budžetskih sredstava, a viškovi proizvoda se prodaju takozvanim trećim licima. Novac od prodatih proizvoda se isključivo koristi za unapređenje uslova u kojima borave lica lišena slobode, za kupovinu novih mašina, nabavku repromaterijala.... - objašnjavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

STOČNI FOND ZATVORSKIH EKONOMIJA

  • 200 grla kava Holštajn frizijske rase
  • 80 umatičenih grla krava simentalske rase
  • više od 1.500 grla svinja raznog uzrasta
  • 755 grla ovaca
  • više od 3.000 koka nosilja i tovnih pilića
  • ergela sa 43 konja lipicanera
  • ribnjak od dva ha koji je poribljen somom, šaranom, amurom, babuškom
  • ribnjak od 4,5 ha sa šaranom

* Podaci Uprave za izvešenje krivičnih sankcija o stočnom fondu na najvećim zatvorskim ekonomijama

Osuđenici imaju radno vreme, popodnevni odmor, kao i naknadu za rad u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

farma krava
foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Na ekonomijama se uzgajaju različite biljne vrste, pšenica, kukuruz, šećerna repa, soja, suncokret, ovas, lucerka, krompir, crni luk, mladi luk, paradajz, spanać, rotkvice, zelena salata, brokoli, šargarepa, krastavac, kupus, celer, karfiol, paprika, praziluk, cvekla, grašak, dok na plantažama voća ima šljiva, jabuka, kajsija, jagoda, breskve, kruške, dinje...Od životinjskih vrsta: goveda (muzna i tovna), svinje, ovce, koke nosilje, tovni pilići, konji - kažu u UIKS.

stolarska radionica, nameštaj
foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Oni dodaju da ekonomija "Elan" u KPZ u Somboru ima uspešnu drvnu industriju i galanteriju - proizvodnja drvene ambalaže, paleta, nameštaja, košnica za pčele, slikarskih rekvizita, štafelaja...

- Na ekonomiji u Smederevu se peče rakija u savremenim destilerijskim bazenima. U procesu pravljenja rakije osuđenici su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, pranja, čišćenja... - objašnjavanju u UIKS.

IZRAĐUJU PRIKOLICE ZA BERBU VOĆA

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ističu da je zajedničkim angažmanom dve zatvorske uprave, OZ Smederevo i KPZ Sremska Mitrovica, izrađena voćarska prikolica za transport, berbu i rezidbu jabuka.

- Pikolice izrađuju osuđenici koji su radno angažovani u metalskom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici posle završene obuke za varioce u metalskom pogonu ovog zavoda - naglašavaju u UIKS.

Osuđene osobe prolaze obuke za stolare, pekare, mesare, kuvare, pomoćnike kuvara, zatim prolaze obuku za gajenje povrća u plastenicima, obuku za zasadno bilje...

- KPZ Sremska Mitrovica rađen je poseban projekat - resocijalizacija osuđenika pomoću konja u našoj ergeli "Srem" tokom koga su dobijali i sertifikate za rad sa konjima. U plasteniku Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, jednom od najmodernijih u Rasinskom okrugu, imamo oko 50.000 zasadnog bilja. Štićenici prolaze sertifikovanu obuku za gajenje najrazlačitijih biljaka, što je jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu rada - kažu u UIKS.

Bonus video:

04:03

ZATVORENICI SLIKARI: Mnogi nemaju ni dan škole, a pokazuju IZUZETAN talenat! Čak i majstori slikarstva daju visoke ocene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja