U SRBIJI ĆE BITI NAJVEĆI RUDNIK BAKRA U EVROPI! Čen Đinge: Proizvodićemo 450.000 tona bakra i 10 tona zlata godišnje
Čen Đinge, Foto: Nenad Kostić, Privatna arhiva

Kurir u Kini - intervju predsednik borda direktora Ziđin majning grupe

U SRBIJI ĆE BITI NAJVEĆI RUDNIK BAKRA U EVROPI! Čen Đinge: Proizvodićemo 450.000 tona bakra i 10 tona zlata godišnje

InfoBiz -

Ziđin je proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata u Srbiji prošle godine, a plan nam je da za pet godina kapacitet bude 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi, rekao je Čen Đinge (Chen Jinghe), predsednik borda direktora kineske Ziđin majning grupe, koja je vlasnik rudnika bakra i zlata u Boru i Majdanpeku, u intervjuu srpskim novinarima u sedištu ove korporacije u Sjamenu na jugoistoku Kine.

 Čen Đinge, predsednik borda direktora kineske Ziđin majninng grupe
Čen Đinge, predsednik borda direktora kineske Ziđin majninng grupefoto: Privatna Arhiva

Ziđin se, prema memorandimu potpisanom sa ministarskom Đedović Handanović septembra 2023, obavezao da investirara 3,8 milijardi američkih dolara u rudnike u Srbiji. Kako će taj novac biti raspoređen?

- Ziđin ima dva rudarska projekta u Srbiji - kompanije Srbija Ziđin Koper u kojoj su rudnici zlata i bakra u Boru i Majdanpeku iz RTB Bor (Ziđin ima 63% vlasništva, država Srbija 37%, prim. nov.) i Ziđin majninng (100% u vlasništvu Ziđina, prim.nov.), u čijem vlasništvu je Čukaru Peki, novi rudnik bakra i zlata u Boru. Dve trećine resursa, što je oko 20 miliona tona rude bakra i 700 do 800 tona rude zlata, je na dubini između 1.000 i 2.000 metara, što zahteva korišćenje podzemnih rudarskih tehnika i upravo to će nam biti prioritet u investiranju. Iako je dogovorena investicija od 3,8 milijardi - kada se uzmu u obzir rudarska eksploatacija, preseljenje stanovništva i ekološka zaštita, stvarna investicija mogla bi premašiti i četiri milijarde. Cilj nam je da za pet godina udvostručimo kapacitete da ovi rudnici budu uzor unutar Ziđina, u Evropi i širom sveta. Međutim, zbog trenutnih izazova to bi moglo da potraje do 2030, te je potreban zajednički trud svih strana.

Ministarka Đedović Handanović na potpisivanju memoranduma sa čelnicima Ziđin kompanije
Ministarka Đedović Handanović na potpisivanju memoranduma sa čelnicima Ziđin kompanijefoto: MRE

Zašto?

- Zbog niskog sadržaj rude i velike dubine na kojoj se ona nalazi potrebna je upotreba naprednih, efikasnih i sigurnih tehnologija kako bi se osigurala eksploatacija sa nižim troškovima. S obzirom na to kolika je tehnološka snaga Ziđina, verujemo u uspeh i nadamo se podršci Vlade Srbije i drugih relevantnih institucija. Ali se projekat suočava sa tri glavna problema.

Čen Đinge odgovara na pitanja novinara iz Srbije
Čen Đinge odgovara na pitanja novinara iz Srbijefoto: Privatna Arhiva

Koja?

- Prvi je nedostatak infrastrukture, a najtipičniji primer je nedostatak električne energije, koji ograničava rast proizvodnje. Da bi se rudnik proširio, potrebno je rešiti i pitanje preseljenja ljudi, što zahteva dodatnu podršku Vlade za brzo rešavanje. I treći problem je to što je postupak dobijanja dozvola u Srbiji često komplikovan i spor. Iako su državne institucije pružile veliku podršku projektu, proces je i dalje duži od očekivanog, što usporava izgradnju.

Proizvodnja iz Bora čini čak 24% ukupne proizvodnje bakra Ziđin majning grupe. Da li je Ziđin zainteresovan da kupi udeo države Srbije u Srbija Ziđin koper i postane stoproncentno vlasnik?

- Vlada trenutno ne namerava da proda svoj udeo, tako da Ziđin nema planove za kupovinu.

Bor
Borfoto: Nenad Kostić

Tokom ove posete videli smo da Ziđin koristi rudarske električne kamione i da je 70% njih u rudniku Ziđinšan na struju. Kada će ovi kamioni na zelenu energiju biti uvedeni u rudnike u Boru?

- Mnogi naši rudnici koriste solarne i vetroelektrane kako bi osigurali čist izvor električne energije. Već smo počeli testiranja električnih kamiona u nekim našim rudnicima u Kini. Ne samo da su ekološki prihvatljiviji, već su i relativno nižih troškova rada. U budućnosti, ako se pokaže kao izvodljivo, Ziđin će proširiti ovu zelenu tehnologiju na sve svoje rudnike širom sveta, uključujući i Srbiju.

Sa planine do Forbsove liste

Počeli ste skromno s planine Ziđin, a danas ste na Forbsovoj listi?

- Zijning je bio državno preduzeće u vlasništvu okruga Šanghang u provinciji Fudžian, gde su na planini Ziđin otkriveni rudnik zlata srednje veličine i veliki rudniki bakra. Kako je ruda u oba bila niskosadržajna državna preduzeća smatrala su da u njih ne treba investirati. Početkom 1993. okrug Šanghang me je, kao čoveka koji je organizovao istraživanja rudnika, stavio na čelo rudnika.

Čen Đinge
Čen Đingefoto: Privatna Arhiva

Uprkos nedostatku sredstava, stručnjaka i tehnologije, u prvoj deceniji rada rudnik Ziđinšan je izgrađen u najveći rudnik zlata u Kini. U trećoj deceniji smo se kroz inicijativu "Jedan pojas- jedan put" otisnuli u svet i danas poslujemo u još 15 država. Ukupna vrednost Ziđin korporacije je 50 milijardi američkih dolara, a trenutna vrednost na berzi je 60 milijardi dolara. Ziđin majning grupa je na 284. mestu Forbesove liste i prva među svetskim proizvođačima zlata, a šesta bakra.

00:30

Topionica Srbija Ziđin Majning u Boru

Srbija je deo važnih projekata unutar "Pojasa i puta". Šta to znači za Bor?

- Dolazak Ziđina pokrenuo je ekonomski razvoj Bora, Majdanpeka i čitave istočne Srbije. Pre nego što je Ziđin došao u Bor, vazduh je bio zasićen sumpor-dioksidom, a okolina zagađena otpadnim vodama. Ziđin je preuzeo istorijsku odgovornost, te je u deo koji pripada Insitutu za rudarstvo i metalurgiju Bor, uložio ogromna sredstva i transformisao ih u zeleno i bujno područje. Do sada je rešeno 90% ekoloških problema.

Bor
Borfoto: Nenad Kostić

Akcenat ste stavili i na zarade zaposlenih u Srbiji.

- Dve kompanije Ziđina u Srbiji otvorile su mnoga radna mesta s visokim platama, zbog čega su se mnogi vratili u Bor. Godine 2020. tadašnja premijerka Ana Brnabić posetila je Srbija Ziđin koper i pohvalila da je "Zijin doneo svetlost Boru", dok je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je "Ziđinov rudarski projekat ponovo oživeo grad s rudarskom tradicijom starom više od 100 godina, što je primer kineskog investiranja u Srbiju". Sada je prihod po glavi stanovnika u Boru među najvišima u Srbiji. A i lokalna vlast u Boru ostvarila je značajan porast prihoda, pa sada može da ulaže u infrastrukturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track