ZARADIO MILIJARDE OSMISLIVŠI KRSTARENJE BEZ DECE: Nije ni slutio da će to da mu donese ogromno bogatstvo, sada prima samo odabrane
Foto: Profimedia

ZARADIO MILIJARDE OSMISLIVŠI KRSTARENJE BEZ DECE: Nije ni slutio da će to da mu donese ogromno bogatstvo, sada prima samo odabrane

Moj biznis -

Norvežanin Torstin Hagen je osnovao svoju liniju za krstarenje sa nekoliko jednostavnih principa na umu. Među njima: fokus na bogate i intelektualno radoznale, bez škrtarenja i bez dece.

Skoro tri decenije kasnije, njegov Viking Holdings Ltd. je među najvećim svetskim operaterima za luksuzna krstarenja, a Hagenovo bogatstvo će premašiti 5 milijardi dolara kako kompanija završi svoju inicijalnu javnu ponudu u Njujorku.

Kompanija Viking je sakupila 1,54 milijarde dolara od prodaje prekomerno prijavljenih akcija, pokazujući da su investitori spremni da ulože novac u sektor koji je desetkovan pandemijom i koji se sada oporavlja.

novčanice, dolari, novac
foto: Profimedia / Denys Kovtun

Akcije po ceni blizu vrha tržišnog raspona, prema regulatornom podnesku, procenjujući kompaniju na oko 10,4 milijarde dolara. Hagen kontroliše otprilike polovinu akcija, što ga čini drugom najbogatijom osobom u industriji posle predsednika Carnival Corp. Mikija Arisona, prema Blumbergovom Indeksu Milijardera, a prenosi Jahu Fajnens.

Izlazak na tržište, takođe, označava vrhunac poduhvata koji je, prema Hagenovim rečima, započeo sa "dva momka sa dva mobilna telefona i četiri rečna broda" koji su nastojali da pridobiju kupce koji su tražili "više od odmora".

Kao što je 81-godišnji izvršni direktor često govorio novinarima: Viking krstarenja su za osobu koja razmišlja, a ne za osobu koja pije.

Katarina Živković, Branislav Janković, Krstarenje, Južna Amerika, Godišnjica Veridbe
foto: Rojter

Kompanija se u početku fokusirala na krstarenja evropskim rekama pre nego što se proširila na putovanja okeanom i specijalne ekspedicije na mesta kao što su Antarktik i Velika jezera SAD. Sa sedištem na Bermudima, Viking danas upravlja sa 92 plovila i zapošljava više od 10.000 ljudi.

CIljna grupa korisnika usluga su bogati govornici engleskog jezika od 55 ili više godina, koji imaju vremena i novca da istraže svet. Prema izjavi o registraciji kompanije, prošle godine je 90 odsto klijenata dolazilo iz Severne Amerike. Podaci Federalnih rezervi pokazuju da u SAD, populacija od 55 i više godina drži oko tri četvrtine bogatstva domaćinstva u zemlji.

krstarenje, kruzer
foto: Youtube Printscreen

U pismu akcionarima uključenom u izjavu o registraciji, Hagen je istakao da kompanija vidi veliki potencijal rasta među potrošačima u Kini i drugde širom Azije. To bi išlo dalje od "China Outbound", ponude krstarenja u Evropi sa punom ekipom govornika mandarinskog jezika, koju je Viking lansirao 2016. godine. Firma, takođe, istražuje safarije i kopnene ture.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track