SARA JE ODUVEK ZNALA ČIME ĆE SE BAVITI: Svi očekivali da će ostati u inostranstvu, ona presekla i vratila se, a uspeh nije izostao
Foto: SAM

odlučila

SARA JE ODUVEK ZNALA ČIME ĆE SE BAVITI: Svi očekivali da će ostati u inostranstvu, ona presekla i vratila se, a uspeh nije izostao

Moj biznis -

Razlika između uspešnih i neuspešnih je u tome što uspešni nisu odustali posle prve greške. A, ni posle stote. Podršku u tome, pored porodice, prijatelja i kolega, davala joj je uvek i Srpska asocijacija menadžera, čiji je dugogodišnji ćlan.

Sara Penđer pripada onoj grupi mladih ljudi koji su uvek znali čime će se baviti. Pravo je bio njen izbor iako je maturirala u Filološkoj gimnaziji. Nije nastavila putem kojim je krenula većina njenih drugova iz škole. Osmelila se da proba nešto drugačije i sada iza sebe ima više od decenije iskustva u advokaturi.

Po završetku master studija u Budimpešti, vratila se u domovinu, a kao razlog povratka u trenucima kada su mnogi odlazili navodi isključivo i samo intuiciju:

- Jednostavno “nešto” je reklo da treba da idem južnije, a ne zapadnije, kako se očekivalo. U tom trenutku sam rešila da sledim sebe, a ne logiku društvenih očekivanja. Sedam godina kasnije mogu svim mladim ljudima koji se odluče na školovanje i usavršavanje u inostranstvu da preporučim istu kombinaciju.

Pravo je, kaže, jedna od retkih oblasti koja se razlikuje od države do države, kako po pitanju sadržine zakona, tako i načina na koji je pravni sistem uređen. Rad na internacionalnim projektima pružio joj je mogućnost upijanja lepote različitosti rešavanja problema, a ujedno joj je i omogućio rad sa ljudima koji su prepoznati kao najeminentniji stručnjaci u svojoj oblasti prava na međunarodnom nivou.

To joj je donelo jednu sjajnu priliku za razvoj mnogih veština, od kojih posebno izdvaja - preciznost, brzinu razmišljanja i moć predviđanja. Trudi se da najbolje prakse koje vidi u inostranstvu primeni u radu u Srbiji, što je, kaže, ponekad prilično izazovno.

Sara Penđer
foto: SAM

- Rad na internacionalnom tržištu je zanimljiv i dinamičan i zbog toga što imate priliku da radite na stranim jezicima i kroz potragu za preciznošću prevoda susretnete se na primer sa izazovom kako prevesti neku reč. Ako, s druge strane, treba da izdvojim jednu stvar u vezi sa izazovima sa kojima se susrećemo u Srbiji, onda je to manjak digitalizacije, naročito u pravosuđu.

Sara veruje da su u pravu novi izazovi, koji nas očekuje kako u Srbiji, tako i u svetu. Jedan od njih je svakako „trka“ regulative i tehnološkog napretka. Tvrdi da veoma ceni sve mogućnosti koje ima unutar svog profesionalnog kretanja u Srbiji, ali ukoliko bi joj se ukazala prilika da svoj portfolio unapredi još nekim iskustvom na međunarodnoj sceni, a koji bi pratio njene profesionalne ambicije i životne planove u datom momentu, ne bi je propustila.

- Bez obzira na mesto gde gradite karijeru, trebalo bi pre svega da dobro razjasnite sebi šta je uspeh. Za mene je uspeh imati inspiraciju i motivaciju u onome što radiš. Ako toga nema, tražite dalje, čitajte, istražujte, pravite razliku između informacije i znanja. Povezujte se, delite znanje, jer je to jedino deljenje koje za rezultat daje množenje.

Mlada advokatica se nikad nije plašila da pita i smatra da se mora imati hrabrosti i za neuspeh i za razumevanje stvarnosti.

- Budite strpljivi, snovi se moraju odsanjati da bi se desili. Neuspeh je jednako važan kao i uspeh, jer vam daje prečice u razmišljanju, ali i može da bude podsetnik da ništa nije strašno i da će sve biti u redu. Odlično je što ranije razumeti da život nije sprint, već maraton koji treba do cilja istrčati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track