OVA INVESTICIJA OMOGUĆIĆE OTVARANJE 500 RADNIH MESTA: Đedović Handanović: Planirano ulaganje od oko 2 milijarde € u okolini Bora
Foto: Ministarstvo energetike

energetski sektor

OVA INVESTICIJA OMOGUĆIĆE OTVARANJE 500 RADNIH MESTA: Đedović Handanović: Planirano ulaganje od oko 2 milijarde € u okolini Bora

InfoBiz -

Projekat postrojenja ukupnog kapaciteta 2 gigavata - 1.500 MW vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane, kao i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje, gradiće se u okolini Bora. Ukupno ulaganje iznosi oko dva milijarde evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling Renewables.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Vladi Srbije, Memorandum o razumevanju između Republike Srbije, koju predstavlja resorno ministarstvo i kompanije Shanghai Fengling Renewables i Serbia Zijin Copper, kojim se kreće u realizaciju ovog pojedinačno najvećeg projekta i investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo energetike

- Proizvedena energija koristiće za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, koji stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine koja je pokazala da možemo da kreiramo čitav lanac vrednosti u Srbiji od sirovine do gotovog proizvoda - rekla je Đedović Handanović.

Ona je ukazala da će ovaj projekat omogućiti održivu proizvodnju električne energije za potrebe kompanije Serbia Zijin Copper:

- Pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat će omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Ziđina bude proizveden na održiv način – ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu. Ta energija biće proizvedena ovde u Srbiji, u Borskom okrugu, koristeći naše potencijale solarne i vetroenergije, što je korak dalje ka održivom rudarstvu koje nam je cilj uz poštovanje zaštite životne sredine.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo energetike

Ministarka je istakla da bi prva faza od 700 MW trebalo da bude završena do sredine 2026. godine kao i da će projekat doprineti privrednom razvoju istočne Srbije.

- Za četiri godine, odnosno do kraja 2028, trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 MW i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje. Očekuje se da ova investicija omogući otvaranje 300 do 500 novih radnih mesta, sa visokim nivoom zarada, uglavnom vezanih za sektor OIE - rekla je ona.

Đedović Handanović je napomenula da je zeleni vodonik klimatski neutralan, da se može koristiti, između ostalog, kao energent za proizvodnju toplotne energije, struje ili kao gorivo u saobraćaju za mašine:

- Na osnovu ovog projekta predviđeno je da za četiri godine rudarski kamioni u Boru kao gorivo koriste OIE, što će biti važna inovacija u srpskom rudarstvu i energetici. Memorandum koji je potpisan donosi mnoge koristi, pre svega u pogledu povećanja korišćenja OIE u Srbiji, veće energetske nezavisnosti i oslanjanja na sopstvene resurse, uvođenja novih tehnologija, tj. izgradnje prvog postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika u Srbiji, uvođenja najnaprednijih tehnologija u oblasti energije vetra i stvaranja lokalnih stručnjaka specijalizovanih za razvoj i proizvodnju obnovljivih izvora energije - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da je Srbija napravila značajne korake u procesu energetske tranzicije u prethodnom periodu.

- Srbija je u prethodnih godinu dana napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji unapređujući zakonodavni okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti OIE koje će obezbediti 700 novih zelenih megavata iz solarnih i vetroelektrana i više od jedne milijarde evra investicija. To je prepoznala i Energetska zajenica koja je označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi među svojim članicama - navela je ona.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja