MINISTARKA POLJOPRIVREDE NA KONFERENCIJI "ZELENA PLANETA": Nije dovoljno samo da se štitimo od grada, stvari se menjaju! (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

konferencija "zelena planeta"

MINISTARKA POLJOPRIVREDE NA KONFERENCIJI "ZELENA PLANETA": Nije dovoljno samo da se štitimo od grada, stvari se menjaju! (VIDEO)

Održiva budućnost -

Konferencija je okupila eminentne stručnjake, predstavnike svih relevantnih institucija koje podstiču održivi razvoj, kao i predsavnike privrede koji se uspešno bave očuvanjem životne sredine.

Kroz diskusiju su razgovarali o projektima, ekonomskoj isplativosti, zelenom finasiranju, kao i svim izazovima i mogućnostima koje donosi prelazak na zeleni model poslovanja.

Panelisti su posebnu pažnju posvetili debati o podsticanju održive poljoprivrede. Istaknuto je da je država izdvojila nikad veći budžet u cilju podsticanja zelene transformacije poljoprivrednog sektora.

Jelena Tanasković
foto: Kurir televizija

- Ono što generalno radimo je pre svega ulaganje u modernizaciju i pomaganje malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima da oni mogu da dostignu taj nivo, da im podižemo svest. Edukacija je najbitnija generalno da poljoprivrednik generalno ima svest o tome šta mora da uradi, da se sada stvari menjaju i nije više dovoljno da se samo štitimo od grada npr. nego sada moramo da se pozabavimo nekim novim modernim tehnologijama da vidimo šta je to. To su sve stvari koje finansiramo preko države, preko različitih projekata - rekla je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene UNDP Srbija smatra da je neophodno jačanje ekološke svesti javnosti, kako bismo se svi svi zajedno izborili za očuvanje naše planete i kako bi se dodatno osnažla privreda.

Miroslav Tadić
foto: Kurir televizija

- Program Ujedinjenih Nacija za razvoj u saradnji sa ministarstvom zaštite životne sredine uz podršku vlade Švedske i Švajcarske napravio je jednu platformu za zelenu transformaciju srpske privrede. Dakle, to je prosto jedan mehanizam kroz koji mi radimo paralelno na unapređenju zakonskog i strateškog okvira kako bismo omogućili zapravo tu zelenu transformaciju- dakle da prosto podstaknemo privredu - rekao je Tadić.

Direktorka Fonda za razvoj Republike Tatjana Matić složila se sa tim da neophodno podržati preduzetnike, a da će se u tome uspeti ukoliko budemo radili na unapređenju zelenog finansiranja.

Tatjana Matić
foto: Kurir televizija

- Fond za razvoj kroz svoje programe pre svega investiranja i investicionih kredita podržava sve projekte koji vode računa o očuvanju životne sredine i koji su apsolutno u skladu sa svim normama Pariskog sporazuma. Uveliko smo svesni značaja ove teme i pokušavamo da u onom domenu i sektoru u kome mi imamo nadležnost da dođemo do novih instrumenata finansijskih kako bismo pomogli pre svega nasim malim i srednjim preduzećima da uspeju da ostvare sve ciljeve iz zelene agende.

Naša zajednička odgovornost je da preduzmemo konkretne korake ka stvaranju bolje i zdravije planete za sve nas, ne samo uoči Međunarodnog dana planete Zemlje, već uvek!

03:03

MINISTARKA POLJOPRIVREDE NA KONFERENCIJI ZELENA PLANETA: Nije dovoljno samo da se štitimo od grada, stvari se menjaju!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:38

NOVA SEZONA AKCIJE ZASADI DRVO! Branislav Nedimović: Ekologija je isplivala u prvi plan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track