LONDON, AMSTERDAM I DUBAJI MEKA ZA GASTAJBAJTERE! U potrazi trbuhom za kruhom Srbima najprivlačnije ove četiri zemlje
Foto: Profimedia, Shutterstock

VELIKO ISTRAŽIVANJE INFOSTUDA

LONDON, AMSTERDAM I DUBAJI MEKA ZA GASTAJBAJTERE! U potrazi trbuhom za kruhom Srbima najprivlačnije ove četiri zemlje

InfoBiz -

Svaki četvrti građanin u svetu razmišlja o preseljenju u inostranstvo, a najpoželjniji gradovi u kojima bi želeli da otpočnu novi život su London, Amsterdam i Dubaji , pokazlo je veliko online istraživanje "Decoding Global Talent 2024" koje je sproveo Infostud u saradnji sa The Network (globalno udruženja portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group od oktobra do decembra 2023. godine, a u kome je učestvovalo više od 150.000 ispitanika iz čak 188 zemalja širom sveta.

Istraživanje je fokusirano na spremnost građana za preseljenje u inostranstvo zbog posla, preferencije u vezi sa odabirom zemalja za rad, kao i očekivanja od potencijalnih poslodavaca u novim radnim sredinama.

- Iz Srbije je učestvovalo 3.439 ispitanika, među kojima je više od 50 odsto zaposleno za stalno, 20 procenata je nezaposleno, dok 17 odsto čine studenti. Analiza podataka celokupnog istraživanja ukazuje na to da je London i dalje najprivlačniji grad za preseljenje, što se delom može pripisati engleskom jeziku i izuzetnoj globalnoj poslovnoj mreži koju nudi. Na drugom mestu se nalazi Amsterdam, a zatim sledi Dubai. Osim toga, uočeno je da svaki četvrti ispitanik aktivno razmatra mogučnosti zapošljavanja u inostranstvu. Više od 60 odsto ispitanika globalno spremno je na preseljenje - navode iz Infostuda.

RAZLOZI ZA NAPUŠTANJE SRBIJE

  • finansijski i ekonomski faktori (83%)
  • kvalitet života (70%)
  • Ponuda konkretnog posla (55%)
  • bolji društveni sistem i zdravstveno osiguranje (53%)
  • bolje karijerne mogućnosti (40%)

Analiza je pokazala da građane Srbije najviše zanima da rade u inostranstvu u oblasti zelene ekonomije i održivosti, digitalizacije, nauke o podacima i veštačke inteligencije, zatim zanatske poslove, ručene i fizičke poslove, kao i na poslovima inženjeringa i tehničkih profesija.

- Naši ljudi bez dileme, posebno žele da rade u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Takode, što se tiče zemalja iz regiona, Slovenija se izdvaja kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje među radnicima iz Srbije. Kada se radi o očekivanjima kandidata od poslodavaca u inostranstvu, postoji nekoliko ključnih aspekata koje traže. To je prvenstveno smeštaj, podrška oko papirologije, vize i pravnih pitanja, kao i organizovanje obuke za jezik i finansijske savete - navode u Infostudu.

Što se tiče dužine boravka 36 odsto građana Srbije planira dugoročan boravak, dok je 28 procenat neodlučno.

- Postoje oni koji preferiraju srednjeročni (17%), kratkoročni (11%), ili privremeni boravak (8%) - isitče se u istraživanju.

Što se tiče spremnosti za rad u inostranstvu, trendovi pokazuju da je ona među radnicima u Srbiji opadala tokom proteklih godina. Naime, u 2018. godini 20 odsto ispitanika izrazilo je spremnost da radi u inostranstvu, dok je ta brojka pala na 15 procenata u 2020. godini. U 2023. zabeležen je još veći pad, pa je samo 11 odsto ispitanika navelo da je rešeno da radi van zemlje.

Sa druge strane, razlozi za ostajanje u Srbiji su nemogućnost odlaska članova porodice ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nedostatak poznavanja stranih jezika.

U globalu, Srbija se ove godine rangira na 106. mestu po atraktivnosti zemalja, dok se Beograd kao glavni grad nalazi na 101. mestu.

pušenje, robot, nauka
foto: Shutterstock

- Zanimljivo je i to, da najveći broj ljudi, koji bi razmatrali doseljenje u Srbiju radi posla, dolazi iz regiona, posebno iz zemalja kao što su Slovenija i Bosna i Hercegovina. Kada je reč o globalnim podacima, ispitanici ističu nekoliko ključnih razloga za razmatranje preseljenja i rada u inostranstvu. Na prvom mestu su dobre poslovne mogućnosti, dok se na drugom mestu nalazi kvalitet života. Zatim slede bolja zarada, porezi i troškovi života, bezbednost, stabilnost i sigurnost, kao i kultura dobrodošlice i inkluzivnost. Narocito je interesantno da oni koji su izabrali Srbiju kao potencijalnu destinaciju za rad, pre svega navode kulturu dobrodošlice i inkluzivnost, okruženje pogodno za porodicu i kvalitet života - navode iz Infostuda.

Iako želja za preseljenjem u inostarnstvo iz godine u godinu opada i dalje je 63 odsto građana širom sveta spremno da promeni životnu i radnu sredinu. - Dok je 2018. zabeležena ukupna spremnost na odlazak iz zemlje i preseljene u drugu državu od čak 78 odsto, u 2020. godini ta brojka opada na 66 procenata. Medutim, prema najnovijim podacima iz 2023, zadržao se i dalje visok nivo spremnosti od 63 odsto - pokazalo je istraživanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track