AUTOMOBILSKI DIV MASOVNO DELI OTKAZE U NEMAČKOJ: Kompanija priterana uza zid, stisla kriza, ugroženo ukupno 14.000 radnih mesta
Foto: Jochen Eckel / imago stock&people / Profimedia

kriza

AUTOMOBILSKI DIV MASOVNO DELI OTKAZE U NEMAČKOJ: Kompanija priterana uza zid, stisla kriza, ugroženo ukupno 14.000 radnih mesta

InfoBiz -

Američki proizvođač električnih automobila Tesla saopštio je u utorak da će ukinuti 400 radnih mesta u pogonu kod Berlina!

Kompanija je prošle nedelje najavila da će zbog posustajanja potražnje i žestoke tržišne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom sveta. To bi značilo da otkaz čeka oko 14.000 radnika s obzirom na to da je kompanija prema godišnjem izveštaju za 2023. godinu u decembru imala nešto više od 140.000 radnika.

Kompanija je u četvrtak izvestila da neće produžiti ugovore 300 radnika zaposlenih na određeno vreme u pogonu u Grinhajdu. Portparolka kompanije je tada navela da otkaze nisu dobili Teslini radnici.

Kompanija je međutim već u utorak objavila da će u svojoj jedinoj fabrici u Evropi otpustiti 400 radnika.

Tesla, električna vozila, Električna kola
foto: Shutterstock

- Trenutno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu - navela je kompanija u saopštenju.

Najavili su program za takozvani dobrovoljni odlazak kako bi se izbegli otkazi. Uprava će se o programu konsultovati sa radničkim većem.

Lokalni mediji tvrde da su ugovorni partneri već zaposlili većinu otpuštenih radnika na određeno vreme.

Početkom meseca kompanija je preliminarno izvestila da je u prvom tromesečju isporučila približno 387.000 vozila. To je otprilike osam posto manje nego u prva tri meseca 2023. godine. Na poslovanje su prema navodima Tesle uticali kriza u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cene kako bi održala potražnju i to je rezultovalo skokom prodaje za 40 odsto i prodajom 1,8 miliona automobila. Na kraju 2023, međutim, prihod je naglo usporio na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024. godini.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track