ZAINTERESOVANI SMO ZA ČETIRI MALA MODULARNA REAKTORA: Vučić u Briselu poručio: Spremni smo da učestvujemo
Foto: TV Pink Printscreen

samit o nuklearnoj energiji

ZAINTERESOVANI SMO ZA ČETIRI MALA MODULARNA REAKTORA: Vučić u Briselu poručio: Spremni smo da učestvujemo

InfoBiz -

Srbija je spremna da uči i ulaže u projekte o nuklearnoj energiji, ali joj za iste treba podrška, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić koji učestvuje na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

- Prvi, barem u mojoj zemlji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako da nabavimo to znanje i te ljude. Drugo, kako ćemo finansirati te projekte i mogu vam reći da smo mi zainteresovani da dobijemo četiri mala modularna rekatora koja će zameni 250 megavata. Ne znam kako ćemo to finansirati pošto je to 7,5 milijardi evra. U svakom slučaju bićemo spremni da učestvujemo, ali moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. I pod tri, uvek će nam biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo da to uradimo, iako to ne znači da ćemo morati da se samo prilagodimo nego i da se promenimo - rekao je predsednik.

On je naglasio da će Srbija promeniti i zakonodavni okvir.

- Ako ćemo imati kontinuitet užasnih bezbednosnih situacija što znači i podrazumeva različite tipove rata u svetu, moje pitanje je ko će ovo finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i kako ćemo proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili - nastavio je Vučić.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track