POTPISAN UGOVOR O FINANSIRANJU IZGRADNJE 16 ZELENIH STANICA NA AUTO-PUTEVIMA! Još više punjača za električne automobile
Foto: Predrag Mitić

u korak s evropom

POTPISAN UGOVOR O FINANSIRANJU IZGRADNJE 16 ZELENIH STANICA NA AUTO-PUTEVIMA! Još više punjača za električne automobile

InfoBiz -

Predstavnici "Puteva Srbije" i kompanija "Itech Corp" i "Elcom Bgd" potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o finansiranju izgradnje 16 "zelenih stanica" na autoputevima, koje će biti opremljene elektro punjačima.

Reč je o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektro punjača, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije Itech Corp d.o.o. i Boško Leković iz kompanije Elcom Bgd d.o.o.

Vesić je rekao da postoje tri zemlje u Evropi koje imaju više od tri miliona električnih automobila.

- To su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti električni - napomenuo je Vesić.

Naši putevi, kako je naveo, moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni.

Goran Vesić
foto: Predrag Mitić

- Ukoliko ne budemo imali ovu infrastrukture oni koji prolaze kroz Srbiju, a mi smo tranzitna zemlja, nas će zaobići. Zato je ovo poslednji trenutak bio da krenemo sa izgradnjom infrastrukture - istakao je Vesić.

Ministar je naglasio da se na putevima Srbije nalazi osam elektro punjača i da je u toku postavljanje 16 elektro punjača, kao i dodatnih sedam na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma-Šabac.

- To znači da ćemo ove godine imati 33 elektro punjača, uglavnom na naplatnim rampama. Oni su važni za dopunu baterije", poručio je Vesić.

Naglasio je da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektro punjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih.

- To će omogućiti veći broj elektro automobila na našim putevima - rekao je Vesić.

On je naveo da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se naši građani još uvek nisu odvažili da kupuju elektro automobila upravo nedostatak elektro punjača.

- Uveli smo obavezu pumpama na autoputevima da moraju na četiri točilice za gorivo da imaju jedan elektro punjač - podsetio je ministar.

Kako je naveo, očekuje se postavljanje 80 novih elektro punjača u prvom talasu, a planira se ukupno 320. Vesić je naglasio da je zadovoljan rezultatima tendera, kao i da su postojale četiri ponude što govori o značaju samog projekta. Podsetio je i da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila čime država stimuliše korišćenje ovih vozila.

- Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje. Takođe, predložićemo nižu putarinu za takve automobile - objasnio je Vesić i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track