GRADOVI BUDUĆNOSTI: Britanci svrstali Beograd, Leskovac, Kragujevac, Zrenjanin i Suboticu u top 10 najprivlačnijih za investitore!
Foto: Marko Edge

ogroman uspeh srbije

GRADOVI BUDUĆNOSTI: Britanci svrstali Beograd, Leskovac, Kragujevac, Zrenjanin i Suboticu u top 10 najprivlačnijih za investitore!

InfoBiz -

Beograd je zauzeo visoko sedmo mesto na listi evropskih gradova i regiona budućnosti za 2024. godinu magazina fDi, a Leskovac prvo mesto kao najprivlačniji mali grad za investitore!

Svoje mesto u različitim kategorijama zauzelo je čak šest mesta iz Srbije, pa su tako u pomenutoj publikaciji čuvenog britanskog Fajnenšel tajmsa visoke ocene dobili i Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica.

FDI, Srbija, gradovi budućnosti
foto: Printscreen

- Poboljšanje investicione klime i privlačenje direktnih investicija su glavni prioriteti vlade od 2012, što rezultira time da Srbija postaje vodeća investiciona destinacija širom sveta - navodi se u tekstu fDi i dodaje da je u poslednjoj deceniji Srbija privukla 34 milijarde evra direktnih stranih investicija. Podvlači se da su mnoge strane kompanije prepoznale prednosti Srbije - izuzetan talenat i raspoloživost kvalifikovane radne snage, konkurentnost operativnih troškova, jaku podršku vlade u realizaciji investicija, atraktivne finansijske i nefinansijske podsticaje...

Aleksandar Vučić, obilazak radova, brze pruge, Pruga Beograd-Budimpešta, deonica Beograd-Stara Pazova
foto: Kurir TV

- Napor da se poboljša investiciona klima je stalno prisutan u svim sektorima srpske privrede. Najistaknutiji primeri su usluge e-uprave (elektronski sistem izdavanja dozvola, koji je Srbiju svrstao među prvih 10 zemalja širom sveta u ovoj oblasti), kontinuirane strateške investicije u javnu infrastrukturu - brza pruga Beograd-Budimpešta jedna od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom delu Evrope), unapređenje i usklađivanje zakona sa standardima EU. Takođe, Srbija ima izuzetan geografski položaj pošto se, kako je navedeno, nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, što je čini idealnom lokacijom za kompanije koje žele da posluju na tržištima oba regiona.

gradovi budućnosti
foto: Printscreen

Britanski magazin kao značajne investitore koji su prisutni na ovom tržištu ističe "Majkrosoft", NCR, IBM, "Rivijan" i "Luksoft", a ističe i značaj ulaganja u nekretnine i razvoj, poput Beograda na vodi.

Beograd, slavija, Hram Svetog Save, Beograd Panorama, Hram Svetog Save panorama, slavija panorama, Beograd Noću
foto: Shutterstock

Beograd je, zahvaljujući bogatoj kulturnoj sceni, visokom standardu života i raznovrsnim obrazovnim mogućnostima, zauzeo sedmo mesto u kategoriji ljudski kapital i stil života, dok je po efikasnosti troškova na devetom. U kategoriji poslovno okruženje pripalo mu je osmo mesto, s obzirom na to da je poznat po povoljnom poslovnom okruženju, jednostavnim administrativnim procedurama i podršci stranim investitorima.

Leskovac Panorama
foto: Jutjub Printskrin

Leskovac je zauzeo prvo mesto kao najpovoljniji evropski mikrograd budućnosti po efikasnosti troškova, što ga čini izuzetno atraktivnim za investitore koji traže ekonomično poslovanje, a očekuje se da će, uz razvijanje infrastrukture i dodatna ulaganja, privući još investitora.

FDI, Srbija, gradovi budućnosti
foto: Printscreen

Kragujevac je u kategoriji srednjih gradova na osmom mestu po efikasnosti troškova zbog povoljnih troškova života i poslovanja, a ima bogatu industrijsku tradiciju i razvijenu industrijsku infrastrukturu, što ga čini atraktivnim za investiranje u proizvodnju i automobilsku industriju. Uskoro u Kragujevcu počinje i izgradnja Inovacionog distrikta, koji će uz Data centar doprineti da se velike IT i inovacione kompanije razvijaju i u tom gradu.

FDI, Srbija, gradovi budućnosti
foto: Printscreen

U kategoriji lokalnih samouprava Šimanovci su po efikasnosti troškova zauzeli četvrto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto, jer pružaju podršku i olakšice za investitore, kao i obučenu radnu snagu.

FDI, Srbija, gradovi budućnosti
foto: Printscreen

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ovo veliko priznanje za Srbiju, da će nam to pomoći da nastavimo s rekordima u privlačenju direktnih stranih investicija u našu zemlju, ali da je to važno i za domaće investitore - naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, koji će postajati sve konkurentniji.

Jasmina Radovanović

Leskovac razvio građevinsku i tekstilnu industriju

Jasmina Radovanović, vodeća savetnica za imovinu i investicije u Nacionalnoj alijansi za lokalni razvoj NALED, rekla je za Kurir televiziju da je interesantno da su čak četiri grada koja su se našla na ovoj listi članovi kluba BFC u okviru NALED - lokalne samouprave koje su prolaskom kroz program Sertifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima:

- Nije ni čudo što se Leskovac našao na ovoj listi s obzirom na to da je četvrti put resertifikovan i zaista je u visokom nivou ispunio ovaj kriterijum, preko 96 odsto. Iskoristili su pozitivna iskustva iz sertifikacije i otvorili se ka nekim industrijama koje su već bile razvijene - automobilskoj, građevinskoj, tekstilnoj - i tako privukli i neke investitore. Imali su i visokokvalifikovanu radnu snagu i to su maksimalno iskoristili.

Ona je istakla da je ovo rezultat višegodišnjeg timskog rada između kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade.

gradovi budućnosti
foto: Printscreen

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), rekao je za Kurir televiziju da je ovo veliki uspeh jer je praćeno čak 350 evropskih gradova - od Glazgova i Londona do Barselone. Kao investitori su dominantne zemlje EU, međutim, u Srbiji, kako navodi, ima i puno investitora iz Kine i sa Bliskog istoka, što je rezultat vrlo stabilne makroekonomske politike.

- Leskovac je uspeo zbog toga što je imao kompletno opremljenu industrijsku zonu. U vrlo kratkom roku omugućavao je investitorima da imaju ne samo sve priključke za struju, gas, vodu i druge komunalne potrebe nego i dobre puteve za transport i logistiku - rekao je i dodao da je, sa druge strane, Beograd na listi pre svega zbog dostupnosti kvalitetne radne snage - specifičnih inženjera i IT stručnjaka, i jakog univerziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja