OVA SPRAVA SPREČAVA TROVANJE HRANOM I PIĆEM: Italijanka napravila uređaj koji prepoznaje svežinu, a može da otkrije i falsifikate
Elektronski nos koji služi za otkrivanje dobrih vina, ali i drugih namirnica i pića, odnosno razlikovanje onih autentičnih od onih koje ne bi trebalo ni da naručimo ni da kupimo, otkriće je Sonje Fredi sa Univerziteta „Katolika“ u Italiji.
Italijanka Sonja Fredi sa Univerziteta „Katolika“ u Breši, predstavila je javnosti elektronski nos koji je u stanju da prepozna autentična vina (od toga od koje je vrste grožđa napravljeno i iz kog vinograda potiču pa do finalnog proizvoda), da pokaže da li je hrana autentičnog porekla ili je falsifikovana i da li je čuvana u dobrim uslovima.
Njen cilj nije da "ukrade" posao somelijerima već da ubrza otkrivanje loših vina i loših namirnica. Sonja Fredi, koja je koordinatorka projekta, uradila je postdoktorsko istraživanje pod nazivom "Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinskog nasleđa".
Iz laboratorije u Breši, u kojoj je i nastao elektronski nos, objašnjavaju da je analiza isparljivih komponenti efikasan metod za dobijanje informacija o hemijskom sastavu tečnosti i čvrstih materija. Ova analiza se, kako navode, može primeniti u različitim oblastima, uključujući kontrolu kvaliteta, svežine i porekla prehrambenih proizvoda.
Nešto slično, pod nazivom Hipertejst, napravili su i istraživači IBM-a u Cirihu, koji je u stanju da detektuje takozvani hemijski otisak tečnosti sa svojevrsnim jezikom opremljenim elektronskim senzorima koji su u stanju da otkriju njihov sastav.
Osnovni princip na kome se zasniva funkcionisanje elektronskog nosa je jednostavan: svi se oslanjamo na mirise namirnica ne bismo li procenili njihovo stanje a ljubitelji vina koji su prošli određene kurseve poznati su po tome što mogu da procene odakle dolazi neko vino, od koje je sorte grožđa i koje sve arome ima.
Vino je sastavljeno od 800 određenih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njihov hemijski sastav ili vrstu grožđa koja se koristi za proizvodnju vina, već mogu biti indikativne za praćenje i proveru njegovog porekla.
Projekat je bio strukturiran u različitim fazama od "priprema senzora i montaže elektronskog nosa" do "testiranja sa vinima", i pokazalo se da je "nos" sposoban da prepozna svežinu i falsifikovana bela vina i da sa preciznošću prepozna razne vrste testiranih vina. Ovi preliminarni rezultati potvrđuju da je moguće upotrebiti elektronski nos ukoliko želimo biti sigurni šta je ono što zaista jedemo i pijemo i kakvog je kvaliteta.
(Kurir.rs/RTS)
MINISTAR MALI U ISTANBULU: Predstavlja ekonomske rezultate Srbije i projekat Expo 2027 - Biće uručene i 2 nagrade