KOSTOLAC ĆE BITI PRVI VETROPARK U SRBIJI: Potpisan važan dokument za Srbiju vredan 144 miliona €! Biće energiju za 30.000 kuća
Foto: Đorđe Krstić

zelena energija

KOSTOLAC ĆE BITI PRVI VETROPARK U SRBIJI: Potpisan važan dokument za Srbiju vredan 144 miliona €! Biće energiju za 30.000 kuća

InfoBiz -

Vetropark Kostolac je prvi pilot projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra. Vrednost ovog projekta je 144 miliona evra, a kapacitet će biti 66 MW. Njenih 20 vetroturbina proizvodiće toliko energija da će to biti dovoljno da se zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, posle potpisivanja Posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka "Kostolac", između države Srbije, Nemačke razvojne banke (KfW) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ministarka je naglasila da se ovaj projekat finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a deo sredstava obezbeđuje EPS.

Dubravka Đedović Handanović, vetropark Kostolac
foto: Đorđe Krstić

Za ovaj projekat, EU će obezbediti 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je koncesioni zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra.

- Očekuje se da vetropark bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvom kvartalu 2025, navodeći da je deo internih saobraćajnica već izgrađen i da na proleće kreće isporuka opreme za koju je potpisan ugovor. Strateški pravci u kojima će se razvijati energetski sektor Srbije podrazumevaju povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova. To znači i da nove investicije EPS-a moraju ići u tom pravcu i doprinositi ostvarenju strateških ciljeva - rekla je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović, vetropark Kostolac
foto: Đorđe Krstić

Ministarka je navela i da u prethodnim godinama investicija nije bilo dovoljno, podsetivši da više od 30 godina nije izgrađena nijedna nova elektrana i da se to odnosi i na baznu energiju i na zelene megavate.

- To smo počeli da menjamo, da ubrzavamo projekte koji su započeti u prethodnim godinama, pa smo tako prošle godine završili revitalizaciju HE Đerdap 1, kojim smo dobili novih 114 megavata hidrokapaciteta, a u narednim mesecima biće završen TE Kostolac B3 snage 350 MW - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, sledeći korak je ulaganje u one OIE u koje EPS nije ulagao u prethodnim godinama, a to su energija vetra i solarna energija.

kurir.rs

Bonus video:

06:12

VUČIĆ SE OBRAĆA NA SEDNICI VLADE: Pogrešio sam, trebalo je u Kostolac da uđemo ranije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja