OVDE ĆE SE OKUPLJATI KREATIVCI IZ CELOG SVETA: Ovako će izgledati Ložionica posle renoviranja, otvaranje planirano za kraj 2024.
Foto: Kurir

novi projekti

OVDE ĆE SE OKUPLJATI KREATIVCI IZ CELOG SVETA: Ovako će izgledati Ložionica posle renoviranja, otvaranje planirano za kraj 2024.

InfoBiz -

Ložionica je projekat koji će okupiti mlade ljude, ne samo iz Srbije, nego i iz regiona i sveta. Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovaj objekat će umesto 1. decembra 2026. biti gotov do kraja godine.

Na 4.800 kvadratnih metara Ložionica će pružiti brojne mogućnosti za različite aktivnosti kreativaca – radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore.Imaće prizemlje i galeriju, salu za događaje, tzv. Black box projektovanu i opremljenu prema elaboratima naših najvećih stručnjaka za akustiku, a koja će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja.

Ložionica, kreativno-inovativni centar Ložionica
foto: Kurir

Pored Ložionice se gradi i nova poslovna zgrada od 11.000 kvadratnih metara u kojoj će biti i kancelarijskog prostora za potrebe uprave, Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije, ali i brojnih drugih partnera, a veliki deo prostora biće dostupan start-apoviima i malim inovativnim preduzećima.

Vodotranj koji je u sklopu kompleksa Ložionice će biti sa posebnom pažnjom restauriran i služiće za multimedijalne i digitalne izložbe, a oko nekadašnje okretnice nalaziće se prelep park koji će biti pogodan i za održavanje brojnih događaja i aktivnosti na otvorenom.

Da podsetimo, na mestu nekadašnjeg Beogradskog železničkog čvora, prostoru „Starog Beograda“ koji se u 19. veku zvao i Bara Venecija, 1884. puštena je u rad (izgradnja počela 1881.) prva železnička pruga u Srbiji na liniji Beograd-Niš, duga 243 kilometara. To je bilo vreme kralja Milana Obrenovića kada se od Beograda do Niša putovalo vozom 8 sati i 15 minuta, umesto dotadašnjih šest dana.

Ložionica, kreativno-inovativni centar Ložionica
foto: Kurir

Tadašnja Nova zgrada ,,Ložionice”, nastala je pre gotovo jednog veka (1925/26.), kao jedna od prvih armirano-betonskih konstrukcija u Beogradu i Srbiji. Zajedno sa zgradom Glavne železničke stanice, bila je u to vreme veliko tehnološko dostignuće. Tada je Ložionica obezbeđivala smeštaj, popravljanje i servisiranje parnih lokomotiva – tehnoloških čuda i motora Druge industrijske revolucije. Prostorna celina Ložionice predstavlja vrhunski primer industrijske arheologije Beograda i zato će osnovni pristup u njenoj rekonstrukciji biti očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sa dodavanjem novih modernih elemenata i struktura.

1 / 6 Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja