KATANAC NA VIŠE OD 3.500 SRPSKIH FIRMI: Agencija za privredne registre otkrila razloge prinudne likvidacije, NIJE IM BILO POMOĆI
Foto: Profimedia

OPREZ

KATANAC NA VIŠE OD 3.500 SRPSKIH FIRMI: Agencija za privredne registre otkrila razloge prinudne likvidacije, NIJE IM BILO POMOĆI

InfoBiz -

Agencija za privredne registre (APR) objavila je na svojoj internet stranici obaveštenja za 3.609 privrednih društava kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti.

Po isteku trajanja ovih obaveštenja (nakon 30 dana), registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status „u prinudnoj likvidaciji”.

- Oglas koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije. Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: „u prinudnoj likvidaciji”. Po isteku trajanja oglasa registrator će, u daljem roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata - naveli su iz APR-a.

Kada je reč o prinudnoj likvidaciji, postupak može biit pokrenut zbog nekoliko razloga. Između ostalog, ako je društvu pravnosnažnim aktom izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti, a društvo ne otpočne likvidaciju u roku od 30 dana.

Ustav Srbije, izmene, pravosuđe
foto: Shutterstock

Takođe, ukoliko dođe do zabrane obavljanja registrovane delatnosti, a društvo ne registruje brisanje, odnosno promenu te delatnosti ili ne otpočne likvidaciju u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti tog akta. Razlog može biti i oduzimanje dozvole, licence ili odobrenja za obavljanje registrovane delatnosti ili ako je pravnosnažnom presudom naložen prestanak društva.

Još jedan od razloga pokretanja prinudne likvidacije može biti i ako društvo ostane bez zakonskog ili privremenog zastupnika, a ne registruje novog u roku od tri meseca.

Razlog za brisanje može da bude i ako društvo ne dostavi nadležnom registru godišnje finansijske izveštaje do kraja prethodne poslovne godine za dve uzastopne poslovne godine koje prethode godini u kojoj se podnose finansijski izveštaji.

ŠTA NAKON DOBIJANJA OBAVEŠTENJA O LIKVIDACIJI?

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji organi društva nastavljaju sa radom, a društvo ne može da preduzima nove poslove već samo da završava započete, uključujući i izmirenje dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i prema zaposlenima.

Za vreme prinudne likvidacije ne isplaćuje se učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina raspodeljuje članovima društva pre brisanja društva iz registra. Svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji se prekidaju. Takođe, ne mogu se registrovati promene podataka u registru privrednih subjekata i Centralnom registru.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja