POSLODAVCI, PRIJAVITE SE IMA JOŠ VREMENA: Zainteresovano 30 % novih kompanija, a u ponudi još 10 novih zanimanja
Foto: Shutterstock

JOŠ VREMENA

POSLODAVCI, PRIJAVITE SE IMA JOŠ VREMENA: Zainteresovano 30 % novih kompanija, a u ponudi još 10 novih zanimanja

InfoBiz -

Privredna komora Srbije zbog velikog interesovanja privrede produžava rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu.

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja. Usled velike zainteresovanosti poslodavaca rok za podnošenje prijava produžen je do 31. januara.

INTEZIVAN RAD

- U proteklom periodu Privredna komora Srbije je intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima. Kroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PKS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Republike, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2000 učenika koji će bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja - kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Kao i prethodnih godina, sada već tradicionalno, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

posao, ideje, karijera
foto: Profimedia

- Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35% od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala - ističe Mirjana Kovačević.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:12

INICIJATIVA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE DA SE NE IDE SA POVEĆANJEM CENE SVINEJTINE U TRGOVINAMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja