OVI KADROVI SU NAJTRAŽENIJI U BEOGRADU: Evo koja GRUPA najbrže dolazi do posla, drugi čekaju i po 4 godine!
Foto: Profimedia

evidentirano

OVI KADROVI SU NAJTRAŽENIJI U BEOGRADU: Evo koja GRUPA najbrže dolazi do posla, drugi čekaju i po 4 godine!

InfoBiz -

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale Beograd, zaključno sa 31. decembrom prošle godine bilo je 44.040 ljudi, od kojih je 27.430 žena.

Na posao se čekalo oko četiri godine, a prosečna starost nezaposlenih je bila 46 godina. Najtraženiji kadrovi su programeri, ekonomisti, šivači, dok su poslodavci najmanje interesovanje pokazali za turizmologe, dizajnere, bibliotekare.

Kako navode u NSZ, nije bilo većih odstupanja u odnosu na 2022. godinu u broju lica koji traže posao, kao ni starosna struktura. Ipak, sudeći po zahtevima poslodavaca, u prethodnom periodu beleži se i dalje veća potražnja za profilima iz oblasti informacionih tehnologija, naročito iz programiranja.

Tinejdžerka, Posao
foto: Profimedia

- Takođe, primetno je da razvoj odgovarajućih sektora u oblasti mašinstva, elektrotehnike, građevine, medicine i ekonomije diktira potrebu za većom potražnjom visokoobrazovnih profila iz tih oblasti - navode u NSZ.

- Kada su u pitanju profili nižih kvalifikacija prisutan je trend tražnje radnika u oblasti uslužnih delatnosti, ugostiteljstva, saobraćaja, trgovine i u oblasti građevinarstva.

KO "BRZO" PRONAĐE POSAO?

Pored već pomenutih, na listi zanimanja koja brzo dolaze do posla bili su i građevinski tehničar, prodavac u maloprodaji, tesar, magacioner, zidar, kuvar, mašinski inženjer, armirač, vozač, rukovodilac jednostavnim građevinskim mašinama, bravar, gerontodomaćica, pekar, krojač, medicinska sestra, čuvar, kurir, diplomirani inženjer elektrotehnike za energetiku.

- Koliko će neko da se brzo zaposli, zavisi od više faktora - kažu u NSZ.

govor tela, posao, upoznavanje
foto: Profimedia

- Između ostalih, veoma je bitno kakva su očekivanja osoba od tržišta rada, u smislu uslova rada, zarade i sl., kao i njihova motivacija. Jer, ako ona izostaje ili nije na zadovoljavajućem nivou, slobodno možemo reći da se šanse smanjuju bez obzira na kvalifikacije lica i veliku potražnju od poslodavaca.

Prema podscima NSZ dobijanje radne knjižice bilo je teže za sledeće obrazovne profile - turizmolog, dizajner, bibliotekar, istoričar, reklamni agent, radiolog, filozof, arhitekta, filmski kritičar, frizer, logoped, socijalni radnik, rukovodilac za upravljanje kvalitetom, medicinski biotehničar.

(Kurir.rs/ Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track