OVA DRŽAVA OTVARA POLA MILIONA RADNIH MESTA: Nakon pokretanja čuvene agencije, potrebni su im radnici za više od 2.000 kompanija!
Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

svemirski posao

OVA DRŽAVA OTVARA POLA MILIONA RADNIH MESTA: Nakon pokretanja čuvene agencije, potrebni su im radnici za više od 2.000 kompanija!

InfoBiz -

Uprava za vazduhoplovstvo (KASA) Južne Koreje, koja počinje sa radom u maju, omogući će 500.000 radnih mesta u svemirskoj industriji i razvijanju više od 2.000 kompanija do 2045. godine, izjavio je u četvrtak ministar nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija Li Džong Ho.

Takođe, Li je rekao da će ministarstvo preduzeti sve moguće mere da što pre završi administrativni posao na pokretanju južnokorejske verzije NASA-e kako bi uhvatilo korak sa svemirskim programima drugih naprednih zemalja i postalo jedna od pet najvećih svetskih svemirskih sila.

NASA, NASA OSIRIS-REx, asteroid, kapsula
foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Narodna skupština donela je u utorak poseban akt o osnivanju KASA, devet meseci nakon što je Skupštini podnet predlog zakona o osnivanju korejske verzije NASA.

Sa sedištem u okviru Ministarstva nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija, KASA će biti odgovorna za razvoj svemirskog programa u zemlji, tako što će biti odgovorna za politiku vazduhoplovstva, negovanje srodnih industrija i traženje međunarodne saradnje. Njegovo sedište će se nalaziti u Sačeonu, u provinciji Južni Gjeongsang.

Spejs X, NASA, Astronauti
foto: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

Ministar je istakao da kroz ovu svemirsku agenciju žele da povećaju konkurentnost u industriji, kao i u akademskoj i istraživačkoj zajednici.

Li je zaključio da će osnivanje KASA poslužiti kao novi motor ekonomskog rasta za Južnu Koreju.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja