UNIŠTILI 27 MILIONA KOVANICA ZBOG GREŠKE: Pretopili pravo bogatstvo, uzrok je POLOŽAJ ZVEZDA! Evo ko će snositi ENORMNE TROŠKOVE
Foto: Profimedia

UNIŠTILI 27 MILIONA KOVANICA ZBOG GREŠKE: Pretopili pravo bogatstvo, uzrok je POLOŽAJ ZVEZDA! Evo ko će snositi ENORMNE TROŠKOVE

InfoBiz -

Francuska je uništila 27 miliona kovanica evra zato što je utvrđeno da kovanice nisu u skladu sa standardima.

Monnaie de Paris, kovnica u Francuskoj, proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi sa novim dizajnom u novembru, ali je kasnije otkriveno da način na koji su zvezde prikazane na zastavi EU nije bio u skladu sa veoma preciznim zahtevima Evropske komisije.

Prema zakonu EU, zemlje mogu da menjaju dizajn "nacionalnog" lica evro kovanica svakih 15 godina, ali im je potrebno zeleno svetlo Komisije, kao i drugih vlada evrozone, koje moraju biti obaveštene i imaju sedam dana da podnesu primedbe.

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je podnela formalni zahtev za odobrenje dizajna, ali je kovnica novca nastavila proizvodnju bez čekanja na odobrenje EU.

Zatim je usledilo neformalno upozorenje Komisije u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU, prema zvaničniku francuskog ministarstva ekonomije koji je direktno upoznat sa ovim pitanjem.

Dizajn novih novčića je još uvek tajna

Portparol Komisije odbio je da komentariše prethodnu neformalnu razmenu informacija sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor zvanično dostavio ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje EU 21. decembra. Novi novčići trebalo je da budu otkriveni tokom posete francuskog ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera.

Nije iznenađujuće da se to na kraju nije dogodilo. Sada se govori o krivici između Monaiea i vlade. Zvaničnik francuskog ministarstva ekonomije je naglasio da je Monnaie autonomno javno preduzeće, a ne deo francuske administracije. To znači da Monnaie treba u potpunosti da snosi troškove ponovnog kovanja novčića.

- Neće biti troškova za francuske poreske obveznike, jer će ih kompanija apsorbovati u svoje operativne troškove - objasnio je on. Dizajn novih kovanica koje je predložila francuska vlada i potvrdila Komisija je još uvek u tajnosti i biće otkriven pre proleća, saopštilo je francusko ministarstvo ekonomije.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track