"SPAVANJA OD 3. DO 9. JANUARA NEMA" Radnici u pečenjarama imaju pune ruke posla, iako su više cene smanjile porudžbine
Božićna pečenica sastavni je deo božićne trpeze nakon posta. Kupci ove godine, zbog viših cena, naručuju manje količine, tvrde u pečenjarama.
Dok na Badnji dan mnogi porane u šumu po badnjak, za Marka Bondžulića svake godine pred taj dan počne i pre ponoći.
“Spavanja od 3. januara do 9. nema, radi se punom parom, spava se na stolici pomalo i eto”, kaže Marko Bodžulić iz jedne užičke pečenjare.
Zbog cene od 2.400 dinara za kilogram prasetine, mnogi naručuju manju količinu. Dragan Obrenović prase je kupio pre poskupljenja, tradicionalno sam peče u furuni, što postaje retkost u selima.
“Većinom to naručuju preko marketa, naručuju u pečenjarama, te uzmu, što se kaže običaja radi da se nađe pečenje na trpezi. Tako da veliki je problem tržište je poremećeno”, navodi Dragan Obrenović iz Loreta.
Po pečenicu u ariljski kraj kupci dolaze i iz susednih opština Požege i Ivanjice.
“Ne znam ni kako su pre pričali biće 700, 800 dinara, a 600 sada ispalo. Ovde dolazim i stalno uzimam i za Božić i za slavu, stalno”, ističe Tomislav Radivojević iz Visibabe.
“Ovo ovako sve komplet sa pečenjem 17.000”, dodaje Nebojša Vasilijević iz Dobrača.
Ipak, u pečeranjama kažu da je potražnja mnogo manja.
“Ove godine je mnogo manja potražnja, uzimaju se manja prasad, manje kilaže, lakša i broj komada je dosta manji”, ističe Petar Pavlović vlasnik pečenjare u Arilju.
Mnogi se opredele samo za uslužno pečenje, jer ne žele da rizikuju da božića pečenica zagori. O tome svedoče i brojne anegdote, koje se prepričavaju. Meso je još ukusnije kada se na Badnji dan ohladi na mrazu, a potom upotpuni božićnu trpezu.
Kurir.rs/RTS
DIREKTOR BAT-a ZA AMERIKU I EVROPU POSETIO SRBIJU: Održan sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem