PRIJAVILI SE ZA POMOĆ DRŽAVE, A LAŽIRALI PODATKE: Umesto obradivog zemljišta, inspekcija zatekla lažne poljoprivrednike u korovu
Foto: Shutterstock

pokušaj prevare

PRIJAVILI SE ZA POMOĆ DRŽAVE, A LAŽIRALI PODATKE: Umesto obradivog zemljišta, inspekcija zatekla lažne poljoprivrednike u korovu

InfoBiz -

Poljoprivredna inspekcija je u okviru velike akcije kontrole parcela, koje su prijavljene za podsticaje u eAgraru, na čak 1.703 parcele utvrdila nepravilnosti, te je u toku postupak podnošenja inicijative za pasivan status za 1.504 registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kontrola je počela da se sprovodi 15. avgusta i izvršena je kod 1.670 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na 1.777 parcela.

U ovaj zadatak od primarnog značaja bili su uključeni svi kapaciteti poljoprivredne inspekcije.

njiva, zemlja, zemljište, oranica, oranje
foto: Profimedia

- U najvećem broju slučajeva nepravilnosti se odnose na neobrađene parcele na kojima se nalazi šuma, objekti, parlog, prirodne livade, a u nekim slučajevima je utvrđeno i više nepravilnosti – na terenu je na određenim parcelama zatečen objekat, neobrađeno ili delimično obrađeno zemljište, kao i više netačno prijavljenih kultura - navedeno je u saopštenju.

U onom slučaju gde su poljoprivrednici greškom prijavili netačno kulturu, izdata je opomena i rok za ispravljanje podataka, koji moraju da ispune nosioci gazdinstava, a takav slučaj je zabeležen kod 95 poljoprivrednika.

Takođe, u saopštenju je navedeno da će se kontrole u narednom periodu nastaviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track