ČUVAJTE SE PREVARE! Stiže SMS u ime "Pošte" - TRAŽE DA POTVRDITE ADRESU, evo šta se desi ako to ne uradite
Foto: Shutterstock, Profimedia

prevaranti ne miruju

ČUVAJTE SE PREVARE! Stiže SMS u ime "Pošte" - TRAŽE DA POTVRDITE ADRESU, evo šta se desi ako to ne uradite

InfoBiz -

Na hiljade brojeva telefona ovih dana stigla je SMS poruka poslata navodno u ime "Pošte", traže da kliknete da potvrdite adresu. Slično se dešavalo i ranije, na šta su upozoravali mnogi korisnici društvenih mreža.

Prevaranti se predstavljaju kao "Pošta Srbije" i navodno nemaju dovoljno informacija kako bi vam dostavili paket.

- Vaš paket je stigao na skladište i ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molim vas, potvrdite vašu adresu na sledećem linku - piše u SMS poruci.

Pošta Srbije već mesecima se nalazi na udaru prevaranata koji, koristeći logo i ime firme, pokušavaju da se dokopaju podataka i novca.

prevara, whatsapp
foto: Kurir

- Klikom na link u SMS poruci, otvara se dalje stranica na kojoj se traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj. Ako to ne uradite sutradan vas zovu sa broja iz Singapura. Znači, ne dosutaju, ako ne odreagujete na poruku, nastavljaju - kaže Raša M. Beograđanin koji je dobio ovu poruku.

NAMAZANI

Pošta od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako, na primer, umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije - ističu u ovoj ustanovi.

- Potrebno je da budemo svesni da su napadači izuzetno maštoviti i puni ideja, i da se novi načini pokušaja prevare pojavljuju svakodnevno. Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću, i koje zloupotrebljavaju ime i logotip Pošte Srbije, i usluga koje preduzeće pruža, poput Post-ekspres usluge - navode u "Pošti".

- Prevaranti najčešće koriste SMS poruke ili onlajn aplikacije Viber, WhatsApp i slično, ali i imejlove sa namerom krađe ličnih podataka i podataka o platnim karticama, a sve u cilju ostvarivanja finansijske dobiti - dodaju.

Kako kažu, počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track