EVROPSKA KOMISIJA RAZMATRA IZMENE TRGOVINSKIH PRAVILA: Carina od 10% za prodaju električnih automobila NA LEDU!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Sporazum o trgovini i saradnji

EVROPSKA KOMISIJA RAZMATRA IZMENE TRGOVINSKIH PRAVILA: Carina od 10% za prodaju električnih automobila NA LEDU!

InfoBiz -

Francuska je signalizirala da želi da odloži uvođenje carina na uvoz i izvoz električnih vozila između Velike Britanije i Evropske unije, čime se uklanja velika prepreka za novi sporazum o dažbinama, koji treba da stupi na snagu u januaru.

Francuski ministar trgovine Olivije Beht (Olivier Becht) izjavio je u razgovoru za Fajnenšel tajms da njegova zemlja želi da reši ovaj problem. Francuska je dosad bila najveća članica bloka koja se protivila zahtevu Velike Britanije da se odloži uvođenje carine od 10 odsto za prodaju električnih vozila.

ft, električni automobil, električna vozila, uvoz, izvoz, porez
foto: Shutterstock

"Nadam se da ćemo moći da pronađemo rešenje u narednim nedeljama", izjavio je Beht, dodajući da je Pariz "otvoren za ideje" u vezi sa odlaganjem uvođenja carine pre 31. decembra.

"Velika Britanija je najvažnije tržište za evropsku proizvodnju, s rastućom potražnjom za električnim vozilima i brojnim prilikama za naše kompanije", dodao je. "Prema tome, naravno da ćemo s pažnjom pratiti rešenja koja će predstaviti (Evropska) Komisija u cilju rešavanja ovog problema, imajući u vidu da je izuzetno važno da se nastavi subvencionisanje ulaganja (u baterije) na našoj teritoriji."

Kinezi profitiraju

Prema Sporazumu o trgovini i saradnji (TCA), postignutim posle bregzita, carine od 10 odsto biće uvedene na električna vozila koja se transportuju preko Lamanša ako se u njima nalaze baterije koje su znatnim delom proizvedene van teritorije EU ili Velike Britanije.

Predstavnici industrije automobila u Britaniji i EU ukazuju na činjenicu da Evropa još uvek nema dovoljno domaćih kapaciteta za proizvodnju baterija da bi mogla da ispuni zahteve tzv. pravila o poreklu i upozoravaju da će se trošak carina meriti u milijardama i dovesti do pada potražnje.

Zahtev Velike Britanije da se uvođenje nameta odloži za tri godine podržale su Nemačka i druge članice EU, koje smatraju da bi kineski proizvođači, koji već plaćaju carine, imali najviše koristi od rasta cena električnih vozila proizvedenih u EU.

Francuska je bila jedina članica bloka sa snažnom automobilskom industrijom koja se na sastanku članica EU prošle nedelje u Briselu usprotivila širem odlaganju, tvrdi visoki diplomata EU upoznat sa diskusijom.

Pariz je izjavio da bi se promenom odredbi TCA rizikovalo uvođenje presedana koji bi London mogao da iskoristi kao argument za druge promene sporazuma koji je narušio trgovinske veze EU i Velike Britanije otkako je uveden u januaru 2021.

Pariz je zatražio od Evropske komisije da se posveti rešavanju problema zabrinutih proizvođača automobila u EU, ali bez preispitivanja odredbi TCA. Kao argument se ističe da bi veliki deo evropske industrije trebalo da bude u stanju da ispuni uslove sporazuma u roku od nekoliko meseci. Beht je takođe izjavio da veruje da je to moguće.

Subvencije za auto-industriju

Evropska komisija razmatra izmene trgovinskih pravila, ali je oprezna kada je reč o uklanjanju subvencija za investicije automobilske industrije namenjene evropskim lancima snabdevanja baterijama, izjavili su zvaničnici. Evropsko udruženje proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers' Association) kaže da privremena rešenja za spor u vezi sa carinama nisu dovoljno dobra.

"Bližimo se isteku krajnjeg roka", kaže generalna direktorka udruženja Sigrid de Vris (Sigrid de Vries). "Produženje od tri godine - ne manje od toga - za trenutno važeća pravila o poreklu je neophodno da bi se zaštitila konkurentnost evropske proizvodnje električnih vozila."

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije, izjavio je prošle nedelje da će „tragati za rešenjima koja će imati podršku svih država članica."

Kurir.rs/ FT.com/ Andy Bounds (Brisel) i Peter Foster (London)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track