EVO U KOM GRADU ĆE PRAVITI BATERIJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Slovačka kompanija izabrala lokaciju za gradnju "gigafabrike" u Srbiji!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

projekat Lion

EVO U KOM GRADU ĆE PRAVITI BATERIJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Slovačka kompanija izabrala lokaciju za gradnju "gigafabrike" u Srbiji!

InfoBiz -

Slovačka kompanija "InoBat" saopštila je da je sa Ministarstvom finansija i lokalnom samoupravom potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila, postrojenja za reciklažu i rešenja za skladištenje energije (EES) u Ćupriji.

Iz "InoBata" poručuju da se radi o projektu pod nazivom Lion, koji ta kompanija razvija u poslednje dve godine zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), a koji obuhvata izgradnju druge "gigafabrike" te kompanije u regionu centralne i istočne Evrope (CIE).

InoBat, baterije
foto: Printscreen YouTube InoBat

- Za projekat Lion obezbeđen je indikativni paket podrške u vrednosti 419 miliona evra od Vlade Srbije - stoji u saopštenju slovačke kompanije.

Prošle godine u novembru, kada je "InoBat" objavio da je potpisao deklaraciju o namerama sa Vladom Srbije o izgradnji "gigafabrike" odnosno pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavat-časa, rečeno je da je planirano da pogon bude otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavat-časa, a da se srpska vlada složila da obezbedi finansiranje do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu.

Proaktivna opštinska vlast

Marian Bocek, izvršni direktor "InoBata", u pisanoj izjavi povodom potpisivanja aktuelnog Memoranduma o razumevanju naveo je da su Ćupriju izabrali kao drugu "InoBatovu" lokaciju u CIE zbog njene "gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti".

- Još jedan veliki plus za Ćupriju je potencijal za zajednički razvoj distribuirane energetske pametne mreže i električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju - istakao je Bocek.

Članica Upravnog odbora i šefica razvoja u "InoBatu" Tara Lindstedt podsetila je da je ta kompanija ranije tokom godine potpisala memorandum o razumevanju sa Minth Group o saradnji u celom lancu vrednosti u segmentu baterija u Evropi, "počevši od Srbije i fokusirajući se na snabdevanje zelenom energijom za naše fabrike, materijale i reciklažu".

- Na našu odluku da lociramo "InoBat-ov" drugi CIE pogon u Srbiji delimično je uticalo Minthovo dugo i pozitivno iskustvo tamo - rekla je Lindstedt.

Džimi Vong, generalni direktor za Evropu u kineskoj Minth Grupi, naveo je u pisanoj izjavi da je veoma zadovoljan što se "InoBat" obavezao da investira u Srbiji.

Preporuka partnera

- Imamo pogone na osam lokacija u zemlji i radujemo se saradnji sa "InoBatom". Dobrodošli u Srbiju! - citiran je Vong u saopštenju "InoBata".

Kineska kompanija Minth Automotive Europe je, inače, u martu 2022. svečano obeležila početak rada fabrike u industrijskoj zoni Šepak u Loznici, u kojoj proizvodi komponente za kućišta za baterije za električna vozila, kao i ukrasne aluminijumske elemente za karoseriju automobila, a u tom trenutku kompanija je u svom zvaničnom saopštenju navela da u Srbiji ima ukupno pet fabrika.

električni automobil
foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, prema saopštenju slovačke kompanije, da je Vladi zadovoljstvo što može da podrži investiciju "InoBata" u Srbiji, obezbeđujući radna mesta u novoj dekarbonizovanoj cirkularnoj ekonomiji.

Predstavnica IFC Maria Paulina Mogollon ocenila je da "InoBat-ov" izbor Ćuprije kao lokacije za gigafabriku za proizvodnju i reciklažu u Srbiji naglašava posvećenost slovačke kompanije ekonomskom razvoju u CIE kroz inovacije, održivost i stvaranje jakih partnerstava.

- Zadovoljstvo nam je što možemo da podržimo "InoBat" u razvoju ovog projekta koji će Srbiju staviti na mapu evropskih rešenja za skladištenje niskougljenične i kružne obnovljive energije i lanca vrednosti baterija za električna vozila - zaključila je Mogollon, a saopštio "InoBat".

Kurir.rs/ Biznis.rs

Bonus video:

00:31

Aleksandar Vučić u Požarevcu na otvaranju nove fabrike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track