NOVO PRAVILO NA PARKINGU LIDLA: Ako ste krenuli automobilom u kupovinu morate da otvorite ČETVORO OČIJU
Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

sudska odluka

NOVO PRAVILO NA PARKINGU LIDLA: Ako ste krenuli automobilom u kupovinu morate da otvorite ČETVORO OČIJU

InfoBiz -

Svako ko vozi automobil na parkingu Lidla ili Aldija i drugih supermarketa mora se pridržavati prilagođenog saobraćajnog propisa.

To proizlazi iz nedavne sudske presude vrhovni sud Nemačke koji je odlučio da se saobraćajno pravilo desne strane ne primenjuje na parkinzima tržnih centara i supermarketa. Odluka je usledila u kontekstu saobraćajne nezgode u Libeku u kojoj su učestvovala dva vozača.

U svom obrazloženju sud je naveo da se pravilo desne strane odnosi na saobraćajnice, međutim, budući da se parking mesta prvenstveno koriste za utovar i istovar robe i da se ne mogu smatrati saobraćajnicama, pravilo desne strane na parkinzima ne vredi.

Sud je takođe naglasio da vozači moraju da budu posebno oprezni s obzirom na nepostojanje pravila prednosti prolaska na parkinzima supermarketa. Pažljiv stil vožnje i poštovanje saobraćajnih navika od velike su važnosti. Od vozača se takođe očekuje međusobna komunikacija i posebna pažnja zbog pešaka.

Treba napomenuti da se na parkinzima moraju poštovati odgovarajući znaci koji označavaju pravila prednosti.

Dvojici vozača iz Libeka, koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi, naplaćeni su troškovi štete, pri čemu će jedan vozač platiti 70, a drugi 30 posto troškova. Oba vozača vozila su prebrzo pri čemu je brzina bila odlučujuća za raspodelu troškova.

Trgovački lanci u Nemačkoj, podsetimo, bore se sa kupcima koji predugo parkiraju ispred njihovih prodavnica ili onima koji na parkingu ostave svoje vozilo pa odu u kafić ili negde drugde. Jedna žena iz Minhena osetila je to na svojoj koži kada je kažnjena sa 25 evra jer se u prodavnici zadržala duže od dozvoljenog.

(Kurir.rs/Z.Ko/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja