KAKAV CRNI "CRNI PETAK", OVO NEMA VEZE SA ŽIVOTOM! Beograđani u šoku: Trgovci napumpaju cene pre akcije, pa ih stave na "popust"
Foto: Kurir TV

kurir tv

KAKAV CRNI "CRNI PETAK", OVO NEMA VEZE SA ŽIVOTOM! Beograđani u šoku: Trgovci napumpaju cene pre akcije, pa ih stave na "popust"

InfoBiz -

Građani na Zapadu i u Americi čekaju ovaj takozvani "crni petak" zbog ekstremnih popusta kako bi kupili neki proizvod na koji su čekali mesecima. Ali u našoj zemlji sniženja na poslednji petak u novembru ne mogu se porediti sa zapadnim.

- Popusti apsolutno nisu realni, cene su previsoke, kvalitet je diskutabilan. Apsolutno ne koristim taj crni petak, svi znamo kakve su nam cene - kažu neki od anketiranih Beograđana za Kurir TV.

Pompa oko crnog petka je kod nas stigla pre deceniju, a tek od pre par godina trgovci ozbiljnije forsiraju tu priču. Ipak ono što nedostaje jeste pad cena tog dana, kao što je recimo u Americi.

- Black Friday je ovde samo fama, marketinški trik kojim zapravo trgovci pokušavaju da dovuku potrošače u svoje radnje i da im prodaju proizvode koji su uglavnom iste cene kolko su bili i mesecima pre toga - kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Dejan Gavrilović
foto: Kurir TV

Prema zakonu o trgovini, crni petak spada u akcijsku prodaju kada je prodavac dužan da oglasi tu akciju i da kaže koja je bila prethodna cena proizvoda, do kada traje akcija kao i da tu robu izdvoji na posebno mesto.

Prema rečima Dejana Gavrilovića iz Efektive, trgovci često obmanjuju potrošače.

02:35

KAKAV CRNI CRNI PETAK, OVO NEMA VEZE SA ŽIVOTOM! Beograđani u šoku: Trgovci napumpaju cene pre akcije, pa ih stave na popust

- Mi smo nedavno to i objavili, primer trgovca koji prodaje neki proizvod za 12.000 dinara, stavio je oznaku Black Friday i popust 30 posto, a u komentarima na fejsbuku tog prodavca vidimo da je pre nekoliko nedelja taj proizvod koštao isto toliko. To je obmana potrošača, nije nikakva akcija - ističe Gavrilović.

Zakon je po ovom pitanju ostao nedorečen jer eksplicitno ne brani takvo ponašanje trgovaca. Zato, ukoliko ste ljubitelj šopinga i volite da kupujete na sniženjima, otvorite oči, razmislite dobro da li vredi potrošiti teško zarađen novac i da li to nešto zaista vredi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Tamara Stanković

Bonus video:

04:36

KAKO JE NASTAO CRNI PETAK? Na današnji dan svi hrle u tržne centre zbog popusta, a on se u istoriji vezuje ZA NEŠTO SASVIM DRUGO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track