RADOVI NA GASOVODU KOD PIROTA PRI KRAJU: Velika pirotska kompanija biće najveći potrošač, projekat važan i za okolna mesta
Foto: kurir tv

srbija-bugarska

RADOVI NA GASOVODU KOD PIROTA PRI KRAJU: Velika pirotska kompanija biće najveći potrošač, projekat važan i za okolna mesta

InfoBiz -

Obilazeći završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, ministarka rudarstva i energetikeDubravka Đedović Handanović rekla je, da je ovaj gasovod posebno važan za gasifikaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, povećanje kapaciteta gasne mreže u Nišu i stvaranje boljih uslova za investitore.

- Radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti su završeni, a očekujemo da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad. Ta interkonekcija, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna pre svega za snabdevanje industrije i toplana.

Prema njenim rečima, u planu je gasifikacija kompanije „Tigar Tajers“, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine.

Aleksandar Vučić, sastanak sa MMF, Dubravka Đedović Handanović
foto: Milos Tesic/ATAImages

Ona je navela da je mogućnost priključenja na gasnu mrežu važna i za dovođenje novih investitora, pored toga što se stvaraju bolji uslovi za poslovanje postojećim. Gasne merno-regulacione stanice, koje su deo gasne interkonekcije, omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i, u perspektivi, prebacivanje na gas većeg broj potrošača od naredne godine.

- Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredinu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo značiti i za zaštitu životne sredine - rekla je Đedović Handanović.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track